Бюджетите на НЗОК и ДОО минаха твърде спорно на първо

...
Бюджетите на НЗОК и ДОО минаха твърде спорно на първо
Коментари Харесай

Бюджетите на НЗОК и ДОО минаха спорно на първо четене

Бюджетите на НЗОК и ДОО минаха прекомерно противоречиво на първо четенe. Единият бе признат с едвам 75 гласа „ За “, а другият с 95. Не е несъмнено дали е имало кворум за днешното съвещание.
С остри рецензии от страна на опозицията и без особена отбрана от страна на ръководещите, ръководещото болшинство си гласоподава двата по-малки бюджета за 2021 година – на Здравната каса и на Общественото обезпечаване . Остава да бъде разискван и Законопроекта за държавния бюджет за идната година.
 Бюджетите за 2021 година на страната, НЗОК и ДОО са на път към пленарна зала Бюджетите за 2021 година на страната, НЗОК и ДОО са на път към пленарна зала
Правителствените планове за Държавен бюджет за 2021 година, бюджет на здравната каса и бюджет на ДОО бяха утвърдени на взаимно съвещание н...
и можеше да не се състои, само че при поисканото поименно броене на народните представители в пленарната зала, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева включи в листата и депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които бяха напуснали залата.
Последва скандал, само че председателстващият съвещанието по-късно – Валери Симеонов, отхвърли да извърши наново броене и да извади от листата с присъстващите депутатите, които са били напуснали залата в опит да провалят кворума. Опозицията заплаши да даде на съд решението на Караянчева и в случай че той реши, че не е имало кворум, точките от дневния ред ще би трябвало да се прегласуват.
И макар че официално съумяха да започват съвещанието, бюджетът на НЗОК бе признат с едвам 75 гласа „ за “ от ГЕРБ и „ Патриотите “, а на ДОО – с 95. Тоест ръководещите действително не са съумели да съберат болшинство от 121 гласа за своите оферти, които дружно с държавния бюджет са едни от най-важните законопроекти за годината.
Освен всички законопроектите за трита бюджета се гледат по-малко от 24 часа след приемането им в отрасловите комисии, което се случи през вчерашния ден вечерта.
Дебати
 Прието: Увеличават с 3 лева дневно помощите за безработните Прието: Увеличават с 3 лева дневно помощите за безработните
С 3 лева повече на ден ще вземат безработните към минималното обезщетение до момента в който са на борсата на труда от 1 октомври. Това взеха решение окон...
За повече пари за лекуване на COVID-19 настоя доктор Калин Поповски от " Обединените патриоти " и обърна внимание на тежките случаи:
" Един пациент е приблизително сред 2 000 и 3 000 лв.. Пътеката е 1200. Имаме един рекордьор, при който рефлектира неговото лекуване в 6200 лв. ".
Д-р Нигер Джафер от Движение за права и свободи предизвести, че ще се наложи по-продължително и разнообразно лекуване на пациентите с развиването на пандемията на ковид:
" Има проблеми с обезпечаване и на " Ремдесивир ". Има потребност от инвестиция в центрове, които да правят плазмафереза за обезпечаване на реконвалесцентна плазма ".
Красимир Янков от левицата добави, че би трябвало да се промени философията на Здравния бюджет:
 Нов скандал в Народно събрание: Караянчева брои за присъстващи напускащи залата депутати Нов скандал в Народно събрание: Караянчева брои за присъстващи напускащи залата депутати
Кворумът в Народното събрание за следващ път се трансформира в ябълката на раздора сред депутатите. Скандал стартира след поименното броене н...
" Как със средствата, с които разполага Националната здравноосигурителна каса да се посрещне съответно и пресече една такава болест ".
Дебатът по първото четене на законопроекта за бюджета на Здравната каса продължи невиждано малко - към половин час.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР