Бюджетен дефицит от 6,4 на сто по консолидираната фискална програма,

...
Бюджетен дефицит от 6,4 на сто по консолидираната фискална програма,
Коментари Харесай

Гълъб Донев мисли да вдигне ДДС на 22%, а данък печалба от 10% на 15%

Бюджетен недостиг от 6,4 на 100 по консолидираната фискална стратегия, която включва държавния бюджет и този на Националния застрахователен институт и Националната здравноосигурителна каса, е очакван в законопроекта за бюджет на 2023 година, който бе оповестен на интернет страницата на Министерството на финансите.

Тези данни са заложени и в Средносрочната макроикономическа прогноза, показва Българска телеграфна агенция.

От МФ дефинират това като " доста утежняване " на бюджетното салдо, което се дължи на " влезнали в действие нормативни актове, предопределящи приходите и разноските ".

Това е резултат от политически решения и признати законодателни промени от последните Народни събрания, свързани с промени в данъчното законодателство по отношение на въвеждане на данъчни облекчения и на понижени данъчни ставки с негативно отражение върху бюджетните доходи, нарастване на разноски с непрекъснат темперамент (като да вземем за пример пенсии, обществени разноски и възнаграждения), както и неосъществени европейски и национални капиталови стратегии, допълват от министерството ръководено от Росица Велкова.

Бюджетният недостиг ще остане на ниво над 3 на 100 и през 2024 и 2025 година, предвиждат от МФ. За идната година се чака отрицателната разлика сред приходите и разноските в държавната хазна да доближи 5,2 % от Брутният вътрешен продукт, а през 2025 година - 4,6 % от Брутният вътрешен продукт.

В тази връзка Министерството на финансите позволява в своята Средносрочна макроикономическа прогноза възможност Данъкът върху добавената стойност да се усили от 20 на 22 на 100, а корпоративният налог - да нарасне от 10 на 15 на 100. Уточнението тук е, че тези ограничения не са заложени в законодателната рамка на бюджета, само че са част от Средносрочната макроикономическа прогноза.

Освен това се показва възможност данъкът, плащан от едноличните търговци, да се усили от 15 на 20 на 100.

Според МФ увеличено Данък добавена стойност би внесло в хазната в допълнение 1,63 милиарда лева, от увеличените корпоративни налози пък се чакат спомагателни приходи в размер на 2,3 милиарда лева

От министерството допълват, че поради понижените ставки за Данък добавена стойност на хляба, книгите, бебешките артикули, парното и природния газ, ресторантьорството и кетъринг услугите хазната може да загуби тази година 503 милиарда лева

Очаква се след прибирането на 100 % от дивидента на държавните предприятия в хазната да постъпят 1,7 милиарда лева

От МФ показват, че в случай че пенсиите от първи юли не се усилят, това ще спести на бюджета 1,14 мрлд. лева./Факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР