Бюджетен дефицит от 3% не е само цел, а необходимост.

...
Бюджетен дефицит от 3% не е само цел, а необходимост.
Коментари Харесай

Любомир Дацов: 3% дефицит не е цел, а необходимост

Бюджетен недостиг от 3% не е единствено цел, а нужда. Ако не го реализираме ще бъдем осъдени. Това съобщи пред БНР някогашният заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

Според него е въпрос на политическа визия бюджет да се одобри от държавно управление с дълъг мандат. Когато правиш нещо с небосвод от 3 дни напред, то ще е късопаметно, разясни той.

По думите му имаме напредък, политическа, само че не и икономическа рецесия, ниска безработица и най-бързо повишаване на приходите в Европейски Съюз. В България изменението на работната заплата е по-високо от растежа на инфлацията, посочи Дацов.

Той уточни, че се следи влошена бюджетна непоклатимост. Няма по какъв начин да бориш инфлацията като наливаш масло в огъня. Трябва да има негативен фискален подтик. Всеки който приказва, че може да остане недостига си играе с инфлацията. Няма по какъв начин без основни структурни ограничения инфлацията да бъде понижена по-бързо, счита финансистът.

Дацов дефинира структурните ограничения като съкращаване на администрацията и увеличение на здравните вноски като ефикасни решения. Тези ограничения са за предпочитане, те дават позитивен резултат във времето, разясни той.

Ако има постоянно държавно управление, то може да си разреши дълъг небосвод и да разположи ограниченията в него. За да има уравновесена политика, би трябвало да има негативен фискален подтик. Дефицита не би трябвало да е повече от 1.5-2%, добави Дацов.

Той разкритикува във връзка с Огромната част от финансовите разноски са свързани с европейските фондове и ПВУ. Правилото за начисляване е колкото бъдат усвоени, толкоз се прибавят с приходната част. Внушението, че ще дойдат повече пари от ПВУ не дава отговор на истината. Над 90% е шанса да не получим пари тази година. Да взимаш редовно оборотите на предприятията не е добра концепция, с това може единствено да се запълнят дупки. Говоренето на измислици може единствено да утежни нещата, сподели още Дацов.

Той бе безапелационен, че без промени в данъчната система няма да се мине . По думите му най-малкото, което може да се направи е връщането на понижените Данък добавена стойност ставки. Вдигането на Данък добавена стойност краткотрайно да се запушат дупките е най-ефективния вид, добави Дацов.
 Любомир Дацов: Бюджетът не е счетоводно упражнение, а политическо решение
Любомир Дацов: Бюджетът не е счетоводно упражнение, а политическо решение

Ако не се вземат нужните ограничения, дефицитът в края на годината ще доближи 5-6 % от БВП
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР