Бюджетът за здравеопазване е рекорден - над 1,1 млрд. лева

...
Бюджетът за здравеопазване е рекорден - над 1,1 млрд. лева
Коментари Харесай

Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

Бюджетът за опазване на здравето е рекорден - над 1,1 милиарда лв. допълнително, който към този момент стана над 8 милиарда лв. годишно . Над 3 милиарда са планувани за лечебните заведения, в това число 60 млн. лв. в допълнение, с цел да се приготвят лечебните заведения за изключителни обстановки, повреди и произшествия, уточни още министър председателят.

Министър-председателят акцентира, че цели са усилване на профилактиката, както и ранното диагностициране на хронични, злокачествени и обществено значими болести. " Разработват се нови стратегии за профилактика и ранно разкриване на болесттите. За всичко това има финансиране в бюджета ", увери той.

Снимка: БТА

Като различен главен приоритет, който да подсигурява изсветляване на системата, Николай Денков дефинира електронизацията в здравната сфера . " За това електронизацията, в това число и електронните предписания, са основна част от здравната ни промяна. За разлика от аналоговите процеси с неразбираеми резултати, цифровите системи дават опция за разбор и установяване на ефикасни здравни политики. Това значи възстановяване на живота на хората, възстановяване на здравето на хората и увеличение продължителността на живота на хората в страната ", добави министър-председателят.

Премиерът напомни още и за поетия ангажимент от страна на страната за нарастване на заплатите на медицинските служащи, да усъвършенства изискванията за работа на младите експерти, както и да търси решение на казуса с възходящата междинна възраст на лекарите, заяви Българска телеграфна агенция.

" Трети приоритет е изсветляването на процесите в ръководството на лечебните заведения. Министърът на опазването на здравето следва да активизира контролните си звена - звеното за вътрешен одит, инспекторатът и Изпълнителна организация " Медицински контрол ", с цел да осъществят съответния надзор. Резултатите, на всички места, където е допустимо, да бъдат обявявани обществено, с цел да станат ясни на обществото. Целта ни е дълбока промяна на опазването на здравето, която ще постави завършек на познатите проблеми. Това не става единствено с пари, а с промени в ръководството, с контрола и с повишението на прозрачността в здравната система. Надявам се, че дружно, в съгласуваност с Народното събрание, ще успеем да изпълним тази промяна. Без нея нищо друго няма да има значение ", сподели още министър-председателят.

Снимка: БТА

Друг приоритет е изсветляване на процесите в ръководството на лечебните заведения като министърът на опазването на здравето следва да активизира контролните си звена да осъществят надзор, а резултатите - на всички места, където е допустимо, да бъдат обявявани обществено.

" Целта ни е дълбока промяна на опазването на здравето, която ще постави завършек на познатите проблеми. Това не става единствено с пари, само че и с промени в ръководството, контрола и увеличението на прозрачността в здравната ни система. Надявам се, че дружно с националното заседание ще успеем да изпълним тази промяна. Без нея нищо друго няма значение ", съобщи министър председателят.

Дневният ред на съвещанието планува кабинетът да разиска и утвърди позицията на страната ни за присъединяване в Съвета на Европейския съюз по правораздаване и вътрешни работи, което ще се организира на 5 декември в Брюксел.

Кабинетът ще прегледа още план на Наредба за критериите, изискванията и реда за установяване на статут на семействата в състояние на енергийна беднотия и на статут на уязвими клиенти за доставяне с електрическа сила.

Проект на решение за одобрение на филантропична помощ под формата на доброволни вноски към интернационалните организации на стойност 1 061 454 лв. също е част от дневния ред на съвещанието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg