Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно – от 387

...
Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно – от 387
Коментари Харесай

Петков и Борисов обсъдиха детската болница, службите и с рекордно увеличение на парите за култура

Бюджетът за просвета ще бъде повишен рекордно – от 387 млн. лв. на 520 млн. лв.. Решението е взето на работна среща сред ГЕРБ, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ /ПП-ДБ/ и Движение за права и свободи в която са взели участие и специалисти.

„ Слагаме културата като главен акцент в този бюджет, тъй като това е приоритет в нашето ръководство “, съобщи съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков .

„ Допълнителни 68 млн. лева за театрални изкуства, за музеи и галерии, спомагателни близо 5 млн. за българските културни институти и сдружения, 15 млн. за фонд „ Култура “, доста значимо нещо – пропусна за петте милиона за стипендиите “, добави водачът на ГЕРБ Бойко Борисов .

„ За бюджета са конкретизирани нещата, през днешния ден се уточнихме за културата – рекорден бюджет. Всички претенции ще бъдат задоволени. Такъв бюджет не е имало за просвета по всички сфери – театри, музеи, всичко, читалища, за филмопроизводство “ , разяснява съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Работната група е решила още построяването на Национална детска болниц а да се трансформира в приоритет, заложен в бюджета, а всички търгове за медикаменти да имат двоен надзор – от Министерство на здравеопазването и от НЗОК.

Разходите за новите ограничения са съгласувани с финансовия министър Асен Василев и няма да нарушат изискването за 3% недостиг.

„ Решихме, че ще създадем координационно двоен надзор сред Министерство на здравеопазването и НЗОК, тъй че всички търгове за медикаменти да имат двоен надзор, да сме сигурни, че парите отиват в действителност за медикаменти, а не в некачествени публични поръчки “ , добави Петков. Във връзка със службите, той съобщи, че стартират тематиката за модернизацията.

„ Ще се вкара специфичен център за киберсигурност, който за пръв път да бъде финансиран, тъй че да има същинско противопоставяне против подправените вести, против офанзивите, които се случват по интернет “, сподели съпредседателят на Политическа партия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР