Бюджетът за догодина е под въпрос - БСП ще атакува

...
Бюджетът за догодина е под въпрос - БСП ще атакува
Коментари Харесай

БСП дава бюджета на КС, ГЕРБ: Популизъм

Бюджетът за следващата година е под въпрос - Българска социалистическа партия ще нападна пред Конституционния съд признатия в четвъртък вечерта закон за финансовата рамка. Снощи депуттаите гласоподаваха Бюджет 2018 до 23:00 часа.

Според левицата той е претупан и признат "на мрачно ". В частност - повода е процедурна бъркотия, при която ръководещите без да желаят поддържаха предложение на Българска социалистическа партия за в допълнение финансиране на два храма. Грешката беше поправена, само че на самобитно трето гласоподаване, което съгласно Българска социалистическа партия е безусловно неприемливо.

"Властта в България произтича от народа, а оттова и от Народното събрание. Считайте това за доста явен израз за опазване парламентарния темперамент на Република България ", прикани ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Жельо Бойчев.

"Не разбирам аргументите да се прави това, с изключение на дивия популизъм.

Мястото, където се вършат оферти, е комисия ", отвърна депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

"Радвам се, че са решили да го дадат на Конституционен съд, тъй като ще стане ясно, че няма нищо противоконституционно ", добави тя.

„ Депутатите, които са членове на Комисията по бюджет и финанси не знаеха защо става дума. Видите ли, айде за 1 минута на крайник, в пленарна зала, въз основата на един сбъркан глас, можем да вършим промени от подобен диаметър. Така не се прави, процедурата би трябвало да се съблюдава. И волята на депутатите е тази, която взема решение нещата “, безапелационна бе Менда Стоянива.

Най-важният финансов закон беше признат от депутатите в четвъртък след 13-часов работен ден.

Той планува следващата година стопанската система ни да нарасне с 3,9%, безработицата да намалее до 6,2%, а инфлацията да е 1,6% - поради повишаването на храните и горивата.

Според плановете на властта от следващата година хората с най-ниски приходи ще получават 510 лв. минимална работна заплата. Планирано е тя да се усилва последователно до 610 лв. през 2020 година

Депутатите резервираха партийните дотации

Стоянова: В Българска академия на науките не им харесва да се борят за заплатите си

Увеличават майчинските с 40 лева и минималните пенсии със 7 лева

Бюджетът и Ньойският контракт скараха депутатите

В документа е заложена с % по-висока вноска за пенсия и увеличение с по два месеца на възрастта за пенсиониране. От средата на 2018 година пък всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%. Минималната пенсия ще стане 207 лв., а размерът на оптималната ще стане 910 лв..

Депутатите подвигнаха помощите за деца. Средномесечният приход за разпределяне на фамилни помощи за деца се усилва от 400 на 450 лв.. Месечните помощи за семейство с едно дете се усилват от 37 лв. на 40 лв.. За две деца - от 85 лв. на 90 лева; за три деца - от 130 лв. на 135 лв. и за четири деца - от 140 лв. на 145 лв.. За всяко последващо дете в фамилията помощта ще пораства с 20 лв., както до момента. Промяна няма и при фамилните помощи за фамилии с близнаци, които остават 75 лв..

Скандалите обаче бяха част и от второто среднощно съвещание.

Първото такова беше в сряда против четвъртък, когато депутатите обсъждаха Бюджет 2018 година до малко след 3.00 часа през нощта в Народното събрание.

„ Най-голямата ни рецензия е, че този бюджет няма промени. За следващ път ГЕРБ потвърди, че не може да ги прави. Давам за образец опазването на здравето, където стана и скандал. Бедните хора ще бъдат лишени от най-новите и съвременни медикаменти и единствено по-богатите ще могат да ги купуват”, съобщи преди ден депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР