Бюджетът за догодина е на растежа - заради значително по-високите

...
Бюджетът за догодина е на растежа - заради значително по-високите
Коментари Харесай

Приеха на първо четене бюджет 2022 - на растежа

Бюджетът за следващата година е на растежа - поради доста по-високите държавни вложения в инфраструктура, съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев при дебатите на първо четене на финансовия проект. Разчетът получи поддръжката на 129 депутати, срещу бяха 99, а въздържали се нямаше. В бюджет 2022 се залагат по-големи разноски в обществената, просветителната, здравната системи, в просвета и спорт, които държавното управление дефинира като вложения в човешки капитал.

Василев посочи, че с изключение на контрактуваното в съдружното съглашение е залегнала смяна в метода на мислене и обмисляне в страната. Да разчитаме на по-ниски заплати, с цел да поддържаме конкурентоспособност, би трябвало да остане в предишното, акцентира той. Инвестициите за тази година са 12 милиарда лева По думите на Василев има засилен интерес от задгранични вложители, само че те питали дали ръководещите ще ги рекетират и ще им вменяват кой да им е подизпълнител. Те се интересували и дали ще им бъде определяно с коя адвокатска адвокатска фирма да работят, кой проектант да наемат, с цел да им мине планът. " Те са доста щастливи, като им кажем, че нищо от това няма да вършим. Започват да работят и виждат, че в действителност никой нищо не им споделя ", разгласи министърът под аплодисментите на депутати от ръководещата коалиция. Няма да е елементарно, тъй като наследяваме ужасна известност, само че даваме явен сигнал към всички вложители, че няма да бъдат рекетирани, никой няма да им се меси и са добре пристигнали да развиват бизнес в България, заключи Василев.

Настимир Ананиев от Политическа партия уточни, че значимо е да се спрат течовете. " Досега постоянно сме следвали метода - събираме от едни, от други не събираме. Сега събираме от всички ", съобщи той. " С този бюджет България приема ориста си в своите ръце. Философията е за смяна на досегашния модел ", акцентира шефът на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров. Този бюджет не е масраф, той е инвестиция, безапелационен е той.

Опозицията се опита да подлага на критика бюджета, само че без основни причини. Бившият финансов министър и народен представител от ГЕРБ Кирил Ананиев се похвали какъв брой прелестни били бюджетите, които той правил през 12-те години, когато Бойко Борисов бил на власт. Василев му предложи сред първо и второ четене да внесе предложение кои разноски да бъдат орязани - за нарастването на пенсиите, на парите за вложения, за обществените заплащания или обезщетенията за бизнеса поради КОВИД-кризата.

Според Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България " Бюджет 2022 година обезпечава средства за фамилиите, опазването на здравето и бизнеса. " Това е един добър бюджет. Той следва практиката на Европейски Съюз и първата ни задача в тези условия беше да осигурим средства за българските фамилии, за опазването на здравето на българите и, несъмнено, да помогнем съгласно опциите на бизнеса. От тази позиция този бюджет е зает със обществени и стопански задължения ", акцентира Гечев.

Корнелия НИНОВА:

Демографското топене е приоритет на кабинета

" Бюджет 2022 е най-социалният и най-левият в последните години, демографското топене е приоритет на държавното управление. Почти една трета от разноските на страната са за обществени действия ", заключи вицепремиерът по стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите. 20 милиарда лева не са просто число, те демонстрират отношение, акцентира тя. По думите й бюджетът е насочен към всички групи от обществото, които имат потребност от поддръжка - деца, работещи, безработни, млади фамилии. Той е единственият закон, който влиза във всеки дом и който визира всеки един - от бебето до столетника, добави тя.

Нинова изясни, че 43,8 млн. лева са средствата за фамилни помощи за деца. Предвижда се нарастване на размерите на месечните помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение, което ще обхване 100 хиляди деца допълнително от 2021 година От 1 април се усилва размерът на компенсацията за развъждане на дете до двегодишна възраст от 650 на 710 лева ", изясни Нинова.

" 50 млн. лева в допълнение ще бъдат дадени за погашение на помощи за отопление. За хората с увреждания са заделени 280 млн. лева От 1 април минималният дневен рaзмер на компенсацията за безработица нараства от 12 на 18 лв. ", уточни Нинова. Тя означи, че са увеличени средствата за безвъзмездни закуски на учениците, за безвъзмезден превоз. Двадесет и три студентски общежития ще бъдат актуализирани с спомагателни 50 млн. лева, а ще бъдат издигнати и нови студентски корпуси, посочи министър Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР