Бюджетът за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. е

...
Бюджетът за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. е
Коментари Харесай

Бюджетът за Държавното обществено осигуряване за 2018 г. е малко над 11 млрд. лева


Бюджетът за Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2018 година е в размер на 11, 067 милиарда лева Това реши Народното събрание с признатия на второ четене бюджет на ДОО, съобщи БГНЕС. Бюджетът за идната година се основава на 3-годишната бюджетна прогноза на държавното управление за интервала 2018-2020 година.

Приходите на бюджета се образуват от осигурителни вноски, доходи и приходи от благосъстоятелност, санкции, наказания и наказателни лихви, Данък добавена стойност и други налози върху продажбите. Включени са и прехвърляния от централния бюджет, както и спомагателни прехвърляния от държавния бюджет за покриване на дефицита от средства. В разноските са планувани средства за пенсии, обществени помощи и компенсации, стратегии, действия и служби по общественото обезпечаване, подкрепяне и заетостта, както и за защита и сигурност. Предоставят се средства на общественото министерство за Агенцията за обществено подкрепяне и за фонд „ Условия на труд “.

От друга страна бюджетът на Фонд „ Пенсии “ е в размер на 4, 430 милиарда лева за доходи и 8,351 милиарда лева за разноски. Приходите в бюджета на фонда се образуват от осигурителни вноски, други доходи и прехвърляния от централния бюджет на ДОО. В частта разноски Народното събрание утвърди 8, 351 милиарда лева за пенсии. В бюджета се усилва размерът на осигурителната вноска за Фонд „ Пенсии” с един процентен пункт – 19,8 на 100 за родените преди 1 януари 1960 година, при съответствие – 11,02 за сметка на работодателя и 8,78 за сметка на служащия, и 14,8 на 100 за лицата, родени след 31 декември 1959 година, надлежно при съответствие 8,22/6,58.

Бюджетът планува от 1 януари 2018 година процентът за всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула да се усили от 1.126 на 1.169, вследствие на което всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8 на 100 от 1 юли. Пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември на миналата година, не се осъвременяват, а се преизчисляват с новия % за всяка година застрахователен стаж – 1,169.

Приетият бюджет на Фонд „ Пенсии “ е с остатък от 3,921 милиарда лева От друга страна предложенията на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия за нарастване на бюджета на фонда бяха отхвърлени. Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, посочи, че най-важните параметри в приходите на ДОО са замразени. Затова в различния ни бюджет предлагаме повишени за фонд „ Пенсии “ с 264 млн. лева, което е с 5,86% нагоре, както и с 10,86% предлагаме повдигане на минимална работна заплата, добави Гьоков. Хасан Адемов, пък изясни, че Движение за права и свободи предлага нарастване на приходите със 140 млн. лева Този бюджет е бюджет на полемики за политики в региона на ДОО. Вслушайте се и в предложенията на опозицията, прикани Адемов.

„ Предлагаме разноските за аграрни производители и обезщетение за безработица от 10 млн. лева това нарастване с 3,8% % може да бъде доста увеличено. Ние предлагаме 5,2% нарастване на всички пенсии, което ще коства 67,5 млн. лева до края на идната година. Апелирам да подкрепите тези оферти. Няма да има никаква драма, тъй като тези 140 млн. лева са изпълними “, сподели още депутатът от Движение за права и свободи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР