Бюджетът за 2024 година ще бъде съобразен с правителствената програма.

...
Бюджетът за 2024 година ще бъде съобразен с правителствената програма.
Коментари Харесай

Асен Василев: Очакваме 17% повече приходи от ДДС, БВП-то също нараства значително

Бюджетът за 2024 година ще бъде съгласуван с държавната стратегия. Инициативите, които са заложени, ще бъдат осъществени. Това увери министърът на финансите в в изявление пред БНР.

„ Има част от промените, които би трябвало да бъдат направени. Като цяло имаме повишаване на финансовите разноски. Парите, които потеглят от европейските стратегии и парите от Плана за възобновяване и резистентност, към този момент би трябвало да стартират да влизат в съответните планове “, добави Василев.

„ Разходите за защита са планувани на 2% от бюджетното салдо, както е по нашите отговорности към НАТО “, сподели министърът.

Той добави, че брутният вътрешен артикул „ нараства доста “, като през идната година се чака да е над 200 милиарда лв., което значи, че бюджетът за защита ще е над 4 милиарда лв..

По отношение на бюджета за 2023 г., съобщи, че се чака приходите да бъдат изпълнени, както са заложени.

„ Ако има несъблюдение, то може да се дължи главно по линия на второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност “, уточни финансовият министър.

Той напомни, че президентът Румен Радев е наложил вето върху Закона за енергетиката и с това отсрочи с един месец оценката на настояването за ново заплащане, което сме подали.

„ Докато не падне ветото, няма по какъв начин да продължи оценката на Европейската комисия по изпълнените промени “, изясни Василев.

Към юли заварихме извънредно неприятно събиране на налозите. С Националната организация за приходите (НАП) и Агенция „ Митници “ работим извънредно интензивно и все още Национална агенция за приходите са събрали към 17% повече Данък добавена стойност, в сравнение с предходната година. „ Митници “ също наваксват изоставането по Данък добавена стойност от импорт, което завариха. Аз мисля, че към края на годината ще успеем да реализираме приходната част на бюджета, разяснява Василев.

По думите му най-хубавият измерител за финансовото здраве на страната е единната сметка, в която все още има на 9 милиарда лв. при условие от закона за 4,5 милиарда лв.. 

На въпрос дали е допустимо войната в Близкия Изток да докара до повишаване на цените на петрола за България, сподели, че „ има такива опасения “.

„ Това, което виждаме все още, е, че не се осъществя подобен сюжет. Венецуела стартира да излиза на интернационалния пазар на нефт. Така че нашите упования са да няма потрес в цената на петрола, като, несъмнено, постоянно би трябвало да сме подготвени за отрицателен сюжет “, сподели Василев. 

Той разяснява и бъдещата ротация в държавното управление. съобщи, че ангажимента с ГЕРБ-СДС при образуването на кабинета е била единствено Николай Денков и Мария Габриел да си сменят местата като министър председател и вицепремиер, а другите министри да останат. Василев съобщи, че в случай че са нужни промени в състава на държавното управление, ще е нужно единодушието на „ – Демократична България “ (ПП-ДБ). 

Ако решим да има смени, това ще е политически диалог вътре в ПП-ДБ, след което можем да излезем със мнение по въпроса, само че това не може да е еднолично решение на ГЕРБ, съобщи Василев.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР