Бюджетът за 2023 година ще бъде приет, независимо дали ще

...
Бюджетът за 2023 година ще бъде приет, независимо дали ще
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Бюджетът за 2023 ще бъде приет, независимо с редовно или служебно правителство

Бюджетът за 2023 година ще бъде признат, без значение дали ще има постоянно държавно управление или ще продължи да ръководи служебният кабинет. Това съобщи ръководителят на отрасловата парламентарна комисия Петър Чобанов в предаването " Бизнес БГ " по Българска национална телевизия.

 

По думите му обстановката, пред която е изправена България, е в действителност комплицирана.

 

" Видяхме, че когато няма ясно изразено парламентарно болшинство, когато няма кабинет, който носи отговорност за дейностите си и стои зад някаква съответна стратегия зад бюджета, тогава може да се случи тъй че изключително, в случай че някоя от партиите подходят по-безотговорно и разчитат, че към този момент са предизборна акция, може да се случи тъй че да натоварим бюджета с непотребни разноски и да се стигне до този вид ", разяснява Петър Чобанов.

 

Според него този вид на бюджета е проекция на това, което се е заложило главно от настоящото държавно управление, отпред с " Продължаваме Промяната " в бюджета за 2022 година.

 

" И когато продължим тези ограничения, остойностим ги, това, което получаваме като недостиг, са тези над 11 млрд.лв. и като дълг над 15 милиарда лева и то за жалост тези 15 милиарда лева рискуваме да се повторят като дълг при всяка една от идващите 3 години, т.е. да достигнем до едни в действителност неустойчиви дългови равнища, които на процедура няма от кое място да вземем предвид на развиването на лихвените проценти ", разяснява Петър Чобанов.

Той разясни, че все още се преглежда по-разумния вид за удължение на действието на тазгодишния бюджет.

 

" Но си даваме период категорично, че когато към този момент имаме опция да се сформира постоянно държавно управление, тогава ще бъде признат и бюджет за идната година. Тоест този период, който го има в закона - 31 октомври, да го отсрочим с няколко месеца, с цел да може тогава, когато има постоянно държавно управление, да приемем бюджет ", сподели още Петър Чобанов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР