Бюджетът за 2023 г. ще бъде в рамките на дефицит

...
Бюджетът за 2023 г. ще бъде в рамките на дефицит
Коментари Харесай

Николай Денков: Задача No.1 от утре е Бюджет 2023, с дефицит до 3 процента

Бюджетът за 2023 година ще бъде в границите на недостиг до 3 %, като ще извърши всички заложени обществени заплащания, само че без да подвига налозите.

Това сподели министър председателят акад. Николай Денков пред " Неделя 150 " по БНР, като разяснява предварителните си диалози с финансовия министър Асен Василев.

Той дефинира Бюджет 2023 като " задача номер 1 от на следващия ден ", наред с подготовката за бюджета за идната година.

" На базата на това, което вижда сега, Асен Василев ще резервира всички обществени заплащания, планувани в показания бюджет от служебното държавно управление и ще показа бюджет в границите на до 3% недостиг. Осигурени са средствата за индексирането на пенсиите, от 1 юли пенсиите ще се усилят с 12%, както е планувано. Не се планува увеличение на налозите ", сподели той.

Средствата за увеличените разноски би трябвало да дойдат от промяна на заложените финансови разноски и от увеличение на данъчните доходи.

" Въпреки инфлацията и по-високия Брутният вътрешен продукт има несравнимо по-малко покачване на приходите, в сравнение с би трябвало да се чака от позиция на развиването на стопанската система. Там има запаси, които министър Василев счита, че може да извърши ", сподели Денков, който позволи, че " прекъсването на течовете може да засегне нечии ползи " и обвърза това с възможни офанзиви против кабинета.

Денков уточни още, че служебният кабинет е заложил " скрити мини " зад похвалния самоотчет, който си направи на отиване. Той даде образец с заплахата от загуба на над милиард лева от фермерските дотации поради закъснение в Министерството на земеделието и странните маневри на Росен Христов в последните дни от ръководството му в Министерството на енергетиката.

" В последните дни енергийният министър стартира да загатва, че България може да сложи иск поради прекъсването на газа против " Газпром ". Нека да напомним, че същият този министър в първите дни след влизането в Министерството на енергетиката споделяше тъкмо противоположното - че " Газпром " може да сложи иск пред България поради това, че " Газпром " е спрял газа. Аз съм надъхан доста подозорително към този възхитен доклад на служебното държавно управление, тъй като той изглеждаше като димка - има позитивни резултати и ги приветствам за част от нещата, само че са скрити доста " мини ", сподели Николай Денков.

Той обърна внимание на идните избори за членове на регулатори от Народното събрание, като прикани за " по-високо качество " на избора им.

" Обсъждахме, че би трябвало да се пристъпи незабавно, само че по транспарантна процедура и не по прикрит квотен принцип, а да се показват лица, които могат да получат социална поддръжка, консенсусна поддръжка от партиите и да се търси по-високо качество - а не всеки след това да се регистрира пред партията, която го е избрала ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР