Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните, които са

...
Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните, които са
Коментари Харесай

Скачат заплатите на учители, чиновници и полицаи

Бюджетът за 2019 година е един от най-амбициозните, които са правени от началото на прехода. Това сподели министър председателят Бойко Борисов при започване на днешното изключително съвещание на Министерския съвет, на което държавното управление ще прегледа плановете на бюджетни закони за 2019 година

По думите му бюджетът е изработен по този начин, че да отговоря на предизборните обещания и програмата, която имат ГЕРБ и Обединените патриоти. Той напомни, че когато е било договаряно основаването на държавното управление е бил стихотворец ангажимент брутният вътрешен артикул /БВП/ до края на мандата да доближи до равнището от 110 милиарда лева. Още тази година плановете за 2019 година са посочили, че той ще бъде 116 милиарда лева, а до края на мандата - на 133 милиарда лева, уточни Борисов, представен от Българска телеграфна агенция.

Безработицата е 4,8 %. Външният дълг е рекордно невисок - третият най-нисък в Европейския съюз, като през 2018 година е 22,5 % от Брутният вътрешен продукт, а плановете са той да стане на 17,7 в края мандата, посочи министър председателят.
Минималната работна заплата се усилва по график и тя ще бъде 560 лева, а през 2021 година ще се увеличи на 650 лева Благодарение на по-добрата събираемост, както и на положителната работа в битката с контрабандата и прекъсването на източването на Данък добавена стойност - с близо 5 милиарда лева повече са приходите в бюджета и по тази причина в новия бюджет има растеж на всички места, пресметна Борисов.
Премиерът добави, че от следващата година приходите на заетите в бюджетната сфера, в това число служители на реда, правосъдна защита, военни и всички останали, ще се покачат с 10 %, до момента в който на учителите - с 20 %. Освен това са отделени и средства за ремонт на огромна част от учебните заведения и детските градини. За опазване на здравето се отделят повече от 500 млн. лева Помощите за отопление, поради по-високите цени на горивата, се усилват с 50 %. Ангажиментът към хората с увреждания също ще бъде изпълнен и се отделят 150 млн. лева, осведоми още Борисов.
В бюджета за идната година са отделени и предпочитано средства за ремонт на уличната мрежа и общинските пътища. Над 500 млн. лева повече ще бъдат средствата за общините - най-вече за Северна България, като растежът на изравнителната дотация за Северозападна България е над 114 %, уточни още Бойко Борисов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР