Бюджетът за 2018 г. на Борисов“ 3 е паралелният бюджет

...
Бюджетът за 2018 г. на Борисов“ 3 е паралелният бюджет
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Бюджет 2018 г. е паралелният бюджет на паралелната държава

Бюджетът за 2018 година на „ Борисов “ 3 е паралелният бюджет на паралелната страна – дано народът знае, че той има опция. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите по плана за държавен бюджет за 2018 година на първо четене.

„ Традиционно при гледане на бюджет в Народно събрание ръководещи и съпротива се позоваваме на цифри, проценти, разменяме различни разбирания за Брутният вътрешен продукт, недостиг, бюджетно салдо. Един диалог, който заслужава почитание. Предлагам ви през днешния ден различен метод за полемиката. Даже се позоваваме на думите на министър Владислав Горанов, който сподели, че това е бюджет за народа. Предлагам ви да погледнем на бюджета не от ваша, не от наша позиция, а от позиция на тези, за които го вършим “, прикани Нинова.

По думите й съгласно проучване хората споделят, че обучение, опазване на здравето, приходи и сигурност са четирите политики, по които чакат решения от политическата класа. По тематиката за опазването на здравето, Нинова попита дали бюджет 2018 година предлага решение на казуса с достъпа до него. Според нея в бранша няма политики за общинското и районното опазване на здравето. Като втори проблем в бранш „ Здравеопазване “, тя избори скъпите медикаменти.

„ Има ли в този бюджет решение на това? Не, няма. Нещо повече – предвиждате нарастване в политиката по медикаменти и медицински произведения с 32 хиляди лева, а за администрация 1,6 млн. лева Хората не се тревожат от администрацията, а от цените на медикаментите “, съобщи Нинова.

По думите й трети проблем в бранша е дефицитът на медицински сестри и лекари. „ Има ли решение на този проблем? Нищо сходно. Няма като предложение. Ето какво ни споделят хората: „ Искаме тези три казуса да решите “, ето какво споделя държавното управление на Бойко Борисов: „ Не “. „ Проблемите на хората не са решени в този бюджет. Второ – обучение и просвета – казвате, че е станала там промяна – за какво резултатът от тази промяна е увеличение на броя на напусналите деца в последната година? Значи тази промяна не дава резултата, който сте очаквали. Значи има нещо сбъркано “, разяснява Нинова.

По думите й забележителен брой деца не потеглят на учебно заведение. „ Бюджетът предлага ли решение – не. Няма нарастване на средствата за първокласници. Второ – неравенствата сред учебните заведения в страната. Има ли предложение за решение на този проблем в бюджета – не, няма. Неравенствата сред учебните заведения в страната остават същите, тъй като правилото е същият – парите следват ученика “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

Според нея третият проблем в бранш „ Образование “ е неналичието на нужни фрагменти за стопанската система. „ Бюджетът планува ли политика, която да обвърже приблизително и висше обучение за потребностите на стопанската система? Не. “, уточни Нинова. Тя разясни, че средствата за държавните висши учебни заведения са увеличени с 20 млн. и те покриват единствено разликата в минималната работна заплата.

„ Нищо повече. Тук положителното, което оферирате е нарастването на заплатите на учителите “, съобщи Нинова.

По думите й в бюджета липсва политика за просвета. „ Това, което оферирате на Българска академия на науките като нарастване също е единствено покриване на разликата в минималната работна заплата “, добави тя. „ Трета тематика, която хората сочат в тези проучвания – приходи и беднотия. Относителният дял на разноските за обществени заплащания понижава. Какви са проблемите тук? Да ги забележим с действителните очи на хората “, прикани Нинова.

„ Тези 8 хиляди са тези можещи, знаещи, които са се развили добре, единствено че на фона на това 3 млн. са със 670 лева Между тях няма ли инженери, лекари, умни хора, експерти? Сигурно има “, разяснява Нинова. Тя регистрира, че има работещи небогати. „ Как се вземат решение тези проблеми в бюджета? Хайде да поговорим какво замразявате. Замразявате размера на еднократна помощ при бременност, еднократна помощ при раждане, еднократна помощ при раждане на близнаци “, изброи Нинова.

По думите й замразява се помощта за хората с увреждания, за децата с увреждане, приходите и пенсиите. „ Що за обществен бюджет е това? Виждате ли какви групи хора замразявате – хората с увреждания, майките. За каква демографска политика говорите? “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия. Тя попита кой проблем се взема решение с 4 лева „ Сигурност “ е последната тематика. Този бюджет взема решение ли главните проблеми в тематика „ Сигурност “? Не “, съобщи Нинова.

Според нея МО има потребност от 6000 души, а обстановката в Министерство на вътрешните работи е сходна. „ Средствата за оперативна и бойна подготовка са незадоволителни “, посочи тя. „ По четирите въпроса бюджетът на държавното управление „ Борисов 3 “ не предлага нито едно решение. Това е бюджет на застоя. Това е паралелният бюджет на паралелната страна, страната на ръководещите, която гледа от високо, която не желае да вникне в ежедневния живот на хората. Паралелният бюджет не е концентриран в живия живот. Това е бюджет 2018 година “, сподели водачът на Българска социалистическа партия.

„ Има ли друга опция? Има несъмнено, и не кърпене на последствията от проблемите, а смяна на моделите “, сподели Нинова. Според нея това не е само вероятният бюджет. „ Ние от „БСП за България “ ще го внесем сред първо и второ четене. Нека народът знае, че бюджетът на държавното управление „ Борисов “ 3 има опция “, акцентира тя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР