Бюджетът ще бъде приет преди празниците. Като дата, зависи и

...
Бюджетът ще бъде приет преди празниците. Като дата, зависи и
Коментари Харесай

Росен Желязков: Бюджетът ще бъде приет преди празниците

Бюджетът ще бъде признат преди празниците. Като дата, зависи и от графика на приемането и на Конституцията, тъй че ще бъде в един от дните – 20, 21, 22 декември.


Това съобщи ръководителят на 49-ото Народно заседание Росен Желязков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Желязков напомни, че в бюджета са заложение 1,8 милиарда лв. за капиталови разноски за общините.

" Това е по показателен размер. Това е и по типове работи и действия за инфраструктурни планове, свързани с пътната, ВиК инфраструктурата, с благоустрояването на общините до съответни планове, които би трябвало да бъдат довършени до 31 декември 2026 година ", изясни той.

Желязков разясни, че това са планове с висока степен на подготвеност за осъществяване и финансиране, което, увери той, ще бъде обезпечено през 2024 година

Попитан чака ли да има напрежение по избрани точки на държавния бюджет за 2024 година, ръководителят на Народното събрание отговори: " В Бюджета постоянно има напрежение, тъй като това е спор за политики. Това е методът всяка политическа мощ да показа себе си пред обществото за другите възможности, които може да предложи, свързани с ръководството на обществените финанси. "

Желязков въпреки всичко, обаче, се надява, че ще бъде в границите на политическия спор.

Относно отстъпките от страна на Австрия за Шенген, той съобщи, че позицията на страната ни и сега е, че ние чакаме България да се причисли към Шенгенското пространство напълно – и сухопътно, и по въздушен път, като означи, че отговаряме на критериите. " Не мисля, че една държава-членка може да постанова каквито и да е условия, тъй като това значи, че тя приказва от името на всички на Европейския съюз без да има мандат, тъй че аз не мисля, че която и да е държава-членка има мандат и от Комисията, и от Европейския парламент ", безапелационен е Желязков.

Председателят на Народното събрание изясни, че му е мъчно да предвижда какви конституционни промени ще бъдат направени в този момент преди да са импортирани. Според него създателите на измененията в Конституцията ще се съобразят с публичните разисквания.

Неговото мнение е, че би трябвало да бъде уголемен кръгът от лица, които могат да бъдат избирани за длъжностен министър председател, само че той самият няма да внася оферти. Освен това Желязков счита, че би трябвало да се мисли и малко по-широко. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР