Бюджетът ще бъде актуализиран с 1,645 млрд. лв. приходи и

...
Бюджетът ще бъде актуализиран с 1,645 млрд. лв. приходи и
Коментари Харесай

Бюджетът ще се актуализира с 1,645 млрд. лв. приходи и почти толкова разходи

Бюджетът ще бъде обновен с 1,645 милиарда лева доходи и съвсем толкоз разноски, като дефицитът от 4,1% се резервира. Това разгласи финансовият министър и вицепремиер Асен Василев след експертен съдружен съвет за актуализация на бюджета през днешния ден.

Очаква се през идната седмица актуализацията да мине на Тристранен съвет, след това - през Министерски съвет, и в последна сметка да бъде подадена в Народното събрание, където предстоят дългите и сложни разисквания в комисии и зала. През това време сътрудниците на " Продължаваме промяната " в ръководещата коалиция могат да дават свои оферти.

" Бюджетът е плануван при 2,9% растеж на Брутният вътрешен продукт и малко под 11% средногодишна инфлация ", добави финансовият министър.

И посочи, че се подвига лимитът на нов дълг - до над 3 милиарда лева, защото това ще разреши дългът, който би трябвало да изплатим следващата година, да може да бъде взет тази година при по-ниски лихви.

" А следващата година имаме заплащане по падежи, по остарели задължения към 2,5 - 3 милиарда Чисто механически това да се емитира при по-ниски лихви ", добави той.

Преди съдружния съвет сътрудниците на Политическа партия в лицето на " Демократична България " и " ИТН " разясниха, че в актуализацията не се плануват съществени промени. Василев призна, че това е по този начин, и че главният фокус е върху антикризисни ограничения.

Няма да се подвига минималната работна заплата, планувани са обаче две нараствания на пенсиите - едно от 1 юли, с 10%, което е общо, и второ през октомври, което ще засегне част от пенсионерите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР