Бюджетът се очаква да приключи месец май с малък дефицит

...
Бюджетът се очаква да приключи месец май с малък дефицит
Коментари Харесай

Бюджетът е на дефицит от 173 млн. лв. към края на май

Бюджетът се чака да завърши месец май с дребен недостиг в размер на 173 млн. лева при позволен от Народното събрание предел на недостига през 2021 година в размер на 4.9 милиарда лева, излиза наяве от месечния бюлетин на финансовото министерство.

Приходите означават растеж от 2.8 милиарда лв.. по отношение на същия интервал на 2020 година, за което способстват по-високите данъчни и неданъчни доходи, които нарастват с 3.1 милиарда лева " Значителният растеж през месец май в частта на данъчните доходи се дължи главно на базов резултат в месеците април и май 2020 година, когато бе интервала на най-строги противоепидемични ограничения и ограничавания ", разясняват от МФ.

Значителен растеж на месечна база по отношение на същия месец на миналата година се регистрира при приходите от Данък добавена стойност, ДДФЛ, осигурителни вноски и други. При постъпленията от акцизи към този момент е преодоляно забавянето от първите месеци на годината.

Разходите в бюджета към май 2021 година се чака да бъдат с към 4.3 милиарда лева повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

" Значителният растеж на разноските през първите пет месеца на 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година е обвързван от една страна с по-ниската база през 2020 година, когато има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от Covid-19, до момента в който към май 2021 година тези разноски са основни, и въпреки това – на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година ", регистрира още МФ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР