Бюджетът се очаква да излезе на излишък от 731 млн.

...
Бюджетът се очаква да излезе на излишък от 731 млн.
Коментари Харесай

Бюджетът е на излишък от 731 млн. лв. в края на юли


Бюджетът се чака да излезе на остатък от 731 млн. лева към 31 юли, сочат предварителните данни на Министерството на финансите.

Това е съществено усъвършенстване на бюджетното салдо по отношение на юни, когато остатъкът беше 118 млн. лева

В същото време бюджетът е разчетен на недостиг от 4.9 милиарда лева в края на годината. Служебното държавно управление предлага актуализация, която ще понижи минимално недостига - до 4.7 милиарда лева, написа mediapool.bg.

В последните седмици министър Василев няколко пъти съобщи, че осъществяването на приходите върви по-добре от предстоящото.

" Подобрението на бюджетното салдо за месец юли е доста и се дължи, от една страна на продължаващото усъвършенстване в частта на приходите и от друга - на трансакция по възобновяване на средства по държавния бюджет от сметката за непознати средства на Министерство на регионалното развитие, която всъщност съставлява възобновен разход и се отразява в понижение на разноските по държавния бюджет на касова основа ", показаха от финансовото министерство.

Приходите към края на юли 2021 година се чака да бъдат в размер на 29.3 милиарда лева, като по отношение на същия интервал на 2020 година се отбелязва растеж от близо 4 милиарда лв.. Данъчните и неданъчните доходи нарастват с 4.3 милиарда лева, до момента в който постъпленията от помощи понижават с 0.3 милиарда лв..

Разходите се чака да бъдат в размер на 28.5 милиарда лева, което е с 5 милиарда лева повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Значителният растеж на разноските тази година е обвързван, от една страна, с по-ниската база през 2020 година, когато има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от Covid-19, до момента в който към юли 2021 година тези разноски са основни, и въпреки това – на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година, показва МФ.

За пенсии са изразходени близо 740 млн. лева за добавки в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до юли. Освен това бяха увеличени минималните и оптималните пенсии, а всички останали пенсии бяха обновени с 5% от 1 юли.

Принос за по-високите разноски имат също заплащанията по мярката " 60/40 ", мярката " 80/20 ", схемите " Запази ме ", " Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения ", управлявана от Национална агенция за приходите, и други

В частта на финансовите разноски също се регистрира растеж по отношение на същия интервал на миналата година, който се дължи на осъществени заплащания по капиталови планове на Българската войска, пътни инфраструктурни обекти и други.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР