Бюджетът през юни може да се окаже на малък излишък,

...
Бюджетът през юни може да се окаже на малък излишък,
Коментари Харесай

Бюджетът през юни може да се окаже на малък излишък

Бюджетът през юни може да се окаже на дребен остатък, излиза наяве от предварителните данни на Министерството на финансите за полугодието. На месечна база през юни по отношение на май салдото е позитивно в размера на един милиард и 400 милиона лв., оповестява БНР.

След като от Министерството на финансите чакат месечно преизпълнение през юни по отношение на май,  " бюджетното салдо по консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2023 година се очаква да бъде позитивно в размер на към 0,2 млрд. лева (0,1 % от прогнозния БВП). 

За съпоставяне, за първото полугодие на 2022 година бе регистриран остатък в размер на 1,2 милиарда лева, допълват от министерството. Окончателните данни за май обаче демонстрират недостиг от милиард 178 милиона лв., а предстоящото усъвършенстване през юни се дължи на крайния период за заплащане на корпоративния налог и други приходи, да вземем за пример – от Европейската капиталова банка. Размерът на фискалния запас към 31.05.2023 година е 11,7 милиарда лева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР