Бюджетът не предвижда никакви компенсации за скъпия ток и газ

...
Бюджетът не предвижда никакви компенсации за скъпия ток и газ
Коментари Харесай

Добрев пред Tribune: Приемаме бюджет, който по думите на финансовия министър, вече е неадекватен

Бюджетът не планува никакви обезщетения за скъпия ток и газ след 1 април тази година, уточни депутатът от ГЕРБ-СДС
Депутатът от ГЕРБ -СДС и някогашен министър на стопанската система, енергетиката и туризма в първото държавно управление на Бойко Борисов Делян Добрев пред Tribune.bg с коментар за обвиняванията на ръководещата коалиция, че опозицията съзнателно бави приемането на бюджета, предлагането от страна на ПГ на ГЕРБ-СДС бюджетът да бъде върнат за преразглеждане в отрасловата комисия и да се актуализира, защото след разразилата се война в Украйна към този момент не е съответен да отговори на потребностите н страната ни и икономическите последици за България от спора Украйна-Русия

Г-н Добрев, по какъв начин бихте коментирали обвиняванията на ръководещото болшинство, че опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ съзнателно саботира работата на Народното събрание и преднамерено бави приемането на държавния бюджет за 2022 година?

Всъщност по бюджета има 737 оферти, 204 от които са на ръководещата коалиция. Твърдяха, че това е най-хубавият бюджет в последните 30 години. Аз съм дал своя вот евентуално десетина бюджета и толкоз доста оферти, освен от опозицията, което ненапълно е обикновено, само че от ръководещата коалиция, не съм виждал до момента. Това значи, че този бюджет от стотина члена има по седем ремонти във всеки член. Това приказва за качеството на самия Закон за държавния бюджет. И в случай че вземете единствено направените 737 оферти и в случай че отделим по една минута за гласоподаване на предложенията в пленарна зала и по една минута за прегласуване, без никакви диспути, без да бъдат четени даже тези оферти, това значи 1500 минути или 25 часа поредно гласоподаване, без изявления и без четене на предложенията. Аргументите за това, че надали не някой спъва работата на ръководещите, са несъществени. Тук обаче има една по-голяма тематика и тя е обвързвана с това, че след началото на войната в Украйна този бюджет към този момент е несъответстващ на действителностите сега. Това не го споделям единствено аз. Казват го и всички специалисти, и даже ръководещият финансов министър и вицепремиер (бел.ред. Асен Василев). Тоест техният вицепремиер, който е внесъл Закона за държавния бюджет споделя, че той е несъответстващ и ние два дни се опитваме да помогнем на ръководещото болшинство, като им предлагаме процедура, с която те да върнат законопроекта още веднъж в бюджетна комисия на второ четене, да създадат корекции и едвам по-късно да се гласоподава в пленарна зала. Но виждате, че нашите старания остават без резултат. Днес най-вероятно по нощите или на следващия ден рано сутринта ще приключим бюджета, ще го приемем, този бюджет, който по думите на финансовия министър, който го е внесъл, към този момент е несъответстващ.

Виждаме каква е обстановката в Украйна. Какви биха били следствията за България от тази война? Управляващите настояват, че няма непосредствена опасност за сигурността на страната ни, само че какви ще бъдат икономическите вреди?

Аз не бих коментирал сигурността на България, тъй като това е тематика на други сътрудници, само че във връзка с стопанската система на страната, тя сигурно ще страда от това, което се случва в Украйна. Това е една от аргументите от ГЕРБ-СДС да желаеме преразглеждане на бюджета, тъй като той не планува никакви обезщетения за скъпия ток и газ след 1 април тази година. Ние в този момент гласуваме, че до края на март ще спрем дребните обезщетения, които сега се дават за тока и няма да имаме обезщетения от 1 април нито за тока, нито за газа. Вие единствено през вчерашния ден видяхте, че цената на газа на интернационалните пазари скочи с 50-60% в границите на часове, т.е. провокациите пред бизнеса в България са големи. Не приказваме даже за заплахата да прекъсне снабдяването с газ от Русия, което ще изправи пред нерешима обстановка цяла Европа, тъй като ние нямаме потенциал в терминалите за регазификация, който да замести доставките от Русия. Европа купува от Русия над 40% от потреблението или това са 200 милиарда кубика, а целият потенциал в европейските терминали за регазификация е към 40 милиарда кубика, което значи, че ще задоволим едвам към 20% от изгубените доставки на газ и това е в действителност доста огромна заплаха. Да не приказваме, че може би няма и толкоз газ да получим, тъй като не е въпрос единствено на това какъв брой потенциал Европа има в станциите за регазификация, а и какъв брой свободни танкери има, какъв брой свободен потенциал има в централите за втечняване на този газ в Съединени американски щати или в Катар. Имаме даже публична позиция от Катар, че те не могат да заместят съветските доставки. Просто нямат подобен потенциал. Това е още един риск, който не попада в бюджета.

Какви са ходовете за превъзмогване на тази енергийна рецесия, която явно ще се задълбочава още поради спора сред Украйна и Русия?

Краткосрочни ходове нямаме никакви. Освен да се надяваме, че няма да спре газът. Средносрочно, поради високите цени на газа, от които сега печелят и Русия, и Съединени американски щати, тъй като щатите в последна сметка са най-големият експортьор на природен газ, само че средносрочно ще стане по този начин, че експортьорите ще изгубят, тъй като Европа средносрочно, в идващите 5 до 7 години ще откри други възможности на това гориво. Това най-вероятно ще е водород, още по-вероятно зелен водород, създаден от възобновима сила. В България поради високата цена на тока плановете за ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) са към този момент с хиляди мегавати, над 15 хиляди мегавата.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР