Бюджетът не е пробит. Имаме относително висока инфлация, която храни

...
Бюджетът не е пробит. Имаме относително висока инфлация, която храни
Коментари Харесай

Икономист обясни пробит ли е бюджетът и какво го храни

Бюджетът не е продънен. Имаме релативно висока инфлация, която храни бюджета през Данък добавена стойност. Освен това има растеж на заплатите, което води до повече доходи от налог общ приход. Акцизите също поддържат бюджета добър. Това съобщи икономистът Красен Станчев за " Твоят ден ".

" Неприемливо е да нямаш предвидимост 3 години напред как ще се покрият дупките в бюджета. Забавянето е сериозно, когато се редуцира времето за разискване в МФ, това е риск за естественото действие на обществените финанси за идната година. Засега не се трансформира доста данъчната система, само че протичащото се с бюджетните дефицити демонстрират доста неприятно въодушевление в данъчните закони, като имаме предвид внесеното в Народното събрание, както и ръководството на приходите ", съобщи Станчев.

По думите му стопанската система се ръководи разпръснато. " Правителството се пробва да вземе нещо от някого, а не да даде на всички вероятност за замогване. Продължават ДДС облекченията, както и обезщетенията за ток и схемата за автоматизиран растеж на минималната заплата. Безпрецедентен е разходът в стопанската система за пенсиите - 19 милиарда, което е 10% от Брутният вътрешен продукт за 2024 година Грешно е да се финансират настоящи разноски с предстоящи евросубсидии. Така се образува рецесията с външния дълг на Гърция ", уточни той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР