Бюджетът на Столичната община за 2020 г. се предвижда да

...
Бюджетът на Столичната община за 2020 г. се предвижда да
Коментари Харесай

Проектобюджетът на Столичната община за 2020 г. е 1,703 млрд. лв.

Бюджетът на Столичната община за 2020 година се планува да бъде 1,703 млрд.лв. С него подсигуряваме развиването на всички основни цели на София, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар на Столичния общински съвет за проектобюджета за следващата година.

Предвидените лични доходи за идната година са 778 млн.лв., което е с 52,7 млн.лв. повече от 2019 година Общината възнамерява да събере 46 млн.лв. повече от налози и такси. С бюджета имаме да решим две задания - да защитим повече средства за вложения в кварталите, възстановяване на градския превоз, вложения в екологията, уточни Фандъкова, представена от Българска телеграфна агенция.

Втората задача е да осигурим средства за повишение на заплатите на медицинските сестри в здравните кабинети в детските градини и ясли, в учебните заведения, заплатите на обществените служащи, на трудещите се в общинските транспортни сдружения, както и в общинските театри. Това са хората, на които всички разчитаме за естественото действие на града и за отбраната на децата, и на най-уязвимите жители, съобщи кметът Фандъкова. По думите й нарастването на заплатите на медицинските сестри в детските градини, ясли и учебни заведения ще е 25 %.

Над 650 млн.лв. са планувани в бюджета за 2020 година за прехрана за дейностите по опазване на здравето, просвета, обучение и сигурност. Над 134 млн.лв. общината обезпечава за съфинансиране на градския превоз. Капиталовата стратегия на общината е на стойност 471 млн.лв. като от тях над половината са средства, към този момент предпазени по разнообразни европейски планове, уточни Фандъкова.

По думите й от всеки лев от налозите на софиянци, Столичната община съумява да добави още едни лев европейско финансиране.
За следващата година са разчетени 172 млн.лв. за вложенията в транспортната инфраструктура, тротоари, квартални улици. 10 млн.лв. от тях ще бъдат непосредствено предоставени на районните кметове за осъществяване на техните лични стратегии.

За следващата година са планувани редица поправки, измежду които разширението на бул. " Филип Кутев ", създаване на бул. " Тодор Каблешков ", на пробива на бул. " Петър Дертлиев ", чието създаване към този момент започнахме. Общината възнамерява създаване на сектора от Източната дъга от Ботевградско шосе до Северната скоростна дъга. Изграждането на вътрешния кръг на София е основен приоритет за общината, акцентира столичният кмет.

Столичната община възнамерява ремонта на бул. " Първа българска войска ", бул. " Щросмайер " в Илинден, ул. " Народно хоро " в " Овча купел ", ремонт на улици в регион " Нови Искър ", рехабилитация на бул. " България " и на бул. " Чепинско шосе ". Предвижда се реорганизация на трамвайния релсов път от Съдебната палата до Княжево. Разчетени са 15 млв.лв. за придобиване на земя за обезпечаване на плана.

213 млн.лв. влага Столичната община в построяването на третата линия на метрото, като следващата година приключват два стадия от третата линия. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР