Бюджетът на София е подценен с близо 40 млн. лв.

...
Бюджетът на София е подценен с близо 40 млн. лв.
Коментари Харесай

Петко Димитров: Бюджетът на София е подценен с близо 40 млн. лв.

Бюджетът на София е недооценен с близо 40 млн. лева Ето за какво ние от Българска социалистическа партия предлагаме нарастване на приходната част с тази сума, която чакаме в огромната си част да бъде набрана от имуществените налози. Това сподели общинският консултант от Българска социалистическа партия Петко Димитров, който е член на Комисията по финанси и бюджет на СОС във връзка идното приемане на Бюджет 2022 на Столична община.

Той изясни, че пазарът на недвижими парцели в София е в безспорен пик и към момента търсенето изпреварва в пъти предлагането, което е симптом, че за 2022 година се чака секторът да остане постоянен и да бъдат осъществени рекорден брой покупко-продажби.

„ В резултат на това ще се увеличи приходът на общината от Данък „ Възмездно придобиване на имущество “, смята Димитров.

Общинският консултант сподели, че групата на Българска социалистическа партия предлага нарастване на средствата за главен и настоящ ремонт на вътрешнокварталните улици с 20 млн. лв.. Същи и на плануваните средства на поддръжка и възобновяване на междублоковите пространства с 2 млн. лв., тъй като казусът с тях е много сериозен - огромна част от районните администрации изразходват средствата, които са заделени за поддръжка на зелените площи, още преди приключване на първото 6-месечие, което е безусловно недопустимо.

Петко Димитров уточни, че социалистите желаят и средствата за създаване на детски и спортни площадки да бъдат увеличени с 2 млн. лв..

„ Има значително квартали в София, в които спортната инфраструктура или липсва тотално, или въобще не е налична за жителите. Това сигурно ще бъде добра инвестиция “, уверен е Димитров.

Според него е значимо да бъде децентрализирано разходването на средства от бюджета на Столична община и районните кметове да разполагат с повече средства от плануваните 24 млн. лева за 24-те столични региона. За да могат да вземат участие по-активно в правеното на политика им трябват пари.

Той подлага на критика и метода на образуване на бюджета - всяка година ръководещото болшинство в Столична община показват най-важният документ, гласуван от СОС, като една счетоводна информация.

„ Би следвало бюджетът да се показа като финансов план и проект, отговарящ на действителни политики “, посочи Петко Димитров и даде образец за това, че Следствен отдел към окръжна прокуратура не се оправят с бюджета - годишното несъблюдение и в приходната, и в разходната част.

По думите му и тази година администрацията на кмета Фандъкова още веднъж не е подготвила и ред разбор на какво в действителност се дължи това несъблюдение. Всяка година се регистрират рекордни преходни останки в финансовата стратегия, която е директно обвързана с действителното качеството на живот на столичани. За 2021 година неусвоените средства в капиталовата стратегия са близо 300 млн. лв., което е извънредно доста и приказва единствено и само за тотална липса на потенциал в администрацията.

„ Моделът „ Фандъкова “ се изчерпа и доближи своя предел “, безапелационен е Петко Димитров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР