Бюджетът на Община Благоевград е сериозно ощетен, заради връщането и

...
Бюджетът на Община Благоевград е сериозно ощетен, заради връщането и
Коментари Харесай

Община Благоевград спечели важен спор в съда! Кметът Илко Стоянов: Около 2 млн. лв коства на бюджета обжалването на такса смет от Областна администрация

Бюджетът на Община Благоевград е съществено ощетен, поради връщането и обжалването на решенията, касаещи размера на Такса боклук. Разчети демонстрират, че загубите са на стойност към 2 млн. лв.. Това стана ясно на конференция от кмета Илко Стоянов. Той разясни, че все още има излезли две правосъдни решения, като и двете са в интерес на Община Благоевград.

„ Въпреки тази развръзка общинският бюджет е нарушен. Знаете, че още преди месеци започнаха разногласията сред мен, като кмет, Общински съвет и Областна администрация. Имаше необятна полемика по тематиката за размера на таксата. Единият регионален шеф върна решението на Общински съвет, другият регионален шеф отнесе случая в съда.

Заформи се една наклонност, която не се беше случвала от доста години насам, а точно Община Благоевград и Областна администрация да са в непрестанно несъгласие. Към сегашния миг към този момент са излезли двете правосъдни решения и по двете каузи, като на първа инстанция те са в интерес на Общината “, сподели кметът Стоянов.

Той напомни, че едното обжалване е за решение на Общински съвет, касаещо такса боклук в размер на 2, 9 промила, а другото за 2, 1 промила, какъвто % бе признат от локалния парламент, след предложение на кмета за съкращаване.

Стоянов акцентира, че откакто правосъдните решения влязат в действие ще изиска от способените органи да потърсят отговорност от Областна администрация за нарушавания бюджет на Общината.

Съдът е безапелационен, че обжалванията на таксата от регионалните шефове са неоснователни и ги отхвърля изрично, като в това време намира, че кметът е направил стимулирана аргументация на настояването си за смяна в таксата, с която регионалните шефове не са се съобразили.

Съдът приема, че органът, който има право да оспорва или отхвърля кметските оферти е общински съвет, който е дал своя вот направеното предложение.

„ Тук не става въпрос за политическа борба. Истината е, че в държавната институция има екипи от хора, които може да са подвели регионалните шефове. Ще желая да бъде осъществена инспекция на дейностите на чиновниците. Не може, който и да било да си играе с бюджета на Общината и някой би трябвало да понесе отговорността “, безапелационен бе кметът.

Бети Григорова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР