Бюджетът на НЗОК за 2022 г. мина на първо четене

...
Бюджетът на НЗОК за 2022 г. мина на първо четене
Коментари Харесай

Бюджетът на НЗОК мина безпроблемно през комисия на първо четене

Бюджетът на НЗОК за 2022 година мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси. " За " гласоподаваха 11 членове на комисията, " срещу " бяха 6 депутати от опозицията, с което той бе утвърден от водещата комисия. 

Здравноосигурителните доходи за 2022 година са разчетени с растеж от 697 12 хиляди лева по отношение на признатите със Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година Средствата за здравноосигурителни заплащания за 2022 година са в размер на 5 678 270,1 хиляди лева с включените средства за медицинския личен състав, което съставлява нарастване с 560 210,7 хиляди лева по отношение на 2021 година Очакваните резултати, които се възнамерява да се реализиран през 2022 година, в границите на заложените за 2022 година средства за здравноосигурителни заплащания са застраховане на ефикасното действие на Системата на наложителното здравно осигуряване; обезпечаване на здравноосигурените лица на налична, качествена и своевременна здравна помощ и други. 

Бюджетът бе показан от шефа на НЗОК проф.  доктор Петко Салчев . " Проектът на бюджет на НЗОК е основан в сходство с бюджетната рамка. С него се реализира гарантиране на пакета здравноосигурителни действия в наложителното здравно обезпечаване. Проектът планува обществените средства да бъдат изразходвани законосъобразно, транспарантно и дейно ", сподели още проф. Салчев. 

Той уточни, че здравноосигурителните доходи са с 11.1 % повече по отношение на предходната година. 

" Разходната част на бюджета е увеличена общо с 604 млн. лева, като главно при здравноосигурителните заплащания имаме нарастване в първичната извънболнична здравна помощ с 33.5 %, в профилираната извънболнична здравна помощ с 31.6 %, в денталната помощ с 15.9 % ", изброи професорът. 

Вицепремиерът и министър на финансите  Асен Василев  обяви, че са заложени политики за детското опазване на здравето, където скринингът би трябвало да доближи 90 %. " Има ги средствата да се доближи 90 % на биохимичния скрининг за бременни. 2021 година е бил 40 % единствено, което би помогнало доста. Заложени са и 9 млн. за поддръжка на специализантите в системата. Точно предвид на застаряващите фрагменти ", сподели още Асен Василев. 

Депутатът от ГЕРБ - СДС  проф. Асен Балтов  коментира, че това, което се вижда от бюджета, не си проличава, че по нещо пациентите ще понижат своите заплащания. " Макар и да са увеличени сумите, които ще бъдат давани за първична извънболнична помощ и профилираната извънболнична помощ, те са съвсем пет пъти увеличени, за сметка на това за болнична помощ, това, което влиза, е доста по-малко. Искам да обърна внимание, че три пъти по-малко са средствата, планувани за COVID-19. Много ни се желае да завърши тази пандемия докрая на април, само че надали това ще се случи. Не съм уверен, че този бюджет, който е очакван, е задоволителен ", сподели още проф. Асен Балтов.
Увеличение на клиничните пътеки с 20-25% желаят от болничната асоциация
За поддръжка от страната поради високите сметки за ток и парно през последните месеци упорстват още веднъж от Българската болнична асоциаци...
Прочети повече
Председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от ИТН  Любомир Каримански  сподели, че е належащо да се наложни дигитализацията в здравното досие и електронната рецепта. Според него тази рецепта би трябвало да бъде неразделна част от целия развой на лекуване и че това може да се направи задоволително в идващите години. 

Отношение към бюджета на НЗОК взе и омбудсманът  Диана Ковачева . " Смятам, че е позитивна стъпка, че има увеличение на приходите и надлежно на разноските., само че този бюджет не е задоволителен за една цялостна промяна в системата, от каквато тя се нуждае ", сподели още омбудсманът. Тя разяснява, че хората са длъжни сами да заплащат част от консултациите и проучванията, което ги лимитира. 

По думите ѝ има тъжби във връзка с това, че клиничните пътеки завършват преди пациентите да са излекувани и те би трябвало да до заплащат, както и че НЗОК не заплаща престоя в приюти и в домове за медико-социални грижи. 

" Размерът на плануваните разноски за медицински произведения и помощни средства за хора с увреждани остава неизменен. Струва си да се обмисли. Хората с увреждания заслужават по-добро отношение ", сподели още Диана Ковачева.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР