Бюджетът на НЗОК за 2022 г. мина на първо четене

...
Бюджетът на НЗОК за 2022 г. мина на първо четене
Коментари Харесай

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси

Бюджетът на НЗОК за 2022 година мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси. " За " гласоподаваха 11 членове на комисията, " срещу " - 6 и " въздържали се " - 0, с което той бе утвърден от водещата комисия.

Здравноосигурителните доходи за 2022 година са разчетени с растеж от 697 12 хиляди лева по отношение на признатите със Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година Средствата за здравноосигурителни заплащания за 2022 година са в размер на 5 678 270,1 хиляди лева с включените средства за медицинския личен състав, което съставлява нарастване с 560 210,7 хиляди лева по отношение на 2021 година

" Проектът на бюджет на НЗОК е основан в сходство с бюджетната рамка. С него се реализира гарантиране на пакета здравноосигурителни действия в наложителното здравно обезпечаване. Проектът планува обществените средства да бъдат изразходвани законосъобразно, транспарантно и дейно ", изясни шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Той уточни, че здравноосигурителните доходи са с 11,1 % повече по отношение на предходната година.

" Разходната част на бюджета е увеличена общо със 604 млн. лева, като главно при здравноосигурителните заплащания имаме нарастване в първичната извънболнична здравна помощ с 33.5 %, в профилираната извънболнична здравна помощ с 31.6 %, в денталната помощ с 15.9 % ", изброи проф. Петко Салчев.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев разгласи, че са заложени политики за детското опазване на здравето, където скринингът би трябвало да доближи 90 %.

" Има ги средствата да се доближи 90 % на биохимичния скрининг за бременни. 2021 година е бил 40 % единствено, което би помогнало доста. Заложени са и 9 млн. за поддръжка на специализантите в системата. Точно предвид на застаряващите фрагменти ", сподели още Асен Василев.

Депутатът от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили проф. Асен Балтов разяснява, че това, което се вижда от бюджета, не си проличава, че по нещо пациентите ще понижат своите заплащания.

" Макар и да са увеличени сумите, които ще бъдат давани за първична извънболнична помощ и профилираната извънболнична помощ, те са съвсем пет пъти увеличени, за сметка на това за болнична помощ, това, което влиза, е доста по-малко. Искам да обърна внимание, че три пъти по-малко са средствата, планувани за COVID-19.

Много ни се желае да завърши тази пандемия до края на април, само че надали това ще се случи. Не съм уверен, че този бюджет, който е очакван, е задоволителен ", сподели още проф. Асен Балтов.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от Има Такъв Народ Любомир Каримански сподели, че е належащо да се наложни дигитализацията в здравното досие и електронната рецепта. Според него тази рецепта би трябвало да бъде неразделна част от целия развой на лекуване и че това може да се направи задоволително в идващите години.

Отношение към бюджета на НЗОК взе и омбудсманът Диана Ковачева.

" Смятам, че е позитивна стъпка, че има увеличение на приходите и надлежно на разноските, само че този бюджет не е задоволителен за една цялостна промяна в системата, от каквато тя се нуждае ", сподели още омбудсманът.

Тя разяснява, че хората са длъжни сами да заплащат част от консултациите и проучванията, което ги лимитира.

По думите й има тъжби във връзка с това, че клиничните пътеки завършват преди пациентите да са излекувани и те би трябвало да до заплащат, както и че НЗОК не заплаща престоя в приюти и в домове за медико-социални грижи.

" Размерът на плануваните разноски за медицински произведения и помощни средства за хора с увреждани остава неизменен. Струва си да се обмисли. Хората с увреждания заслужават по-добро отношение ", сподели още Диана Ковачева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР