Бюджетът на НЗОК бе приет на първо четене от пленарна

...
Бюджетът на НЗОК бе приет на първо четене от пленарна
Коментари Харесай

128 депутати гласуваха бюджета на НЗОК за следващата година

Бюджетът на НЗОК бе признат на първо четене от пленарна зала със 128 за и 88 срещу. " Против " гласоподаваха депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които и нападнаха препоръчаното в пленарна зала.

Самият бюджет бе показан от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова .

Иван Ибришимов от Българска социалистическа партия разкритикува бюджета на касата - т ой не отговарял на потребностите на здравната система. Основна рецензия Ибришимов насочи към макрорамката за идната година, която поставя мораториум върху нови действия.

" Имаме 230 милиона лв. отговорности към непознати здравни каси ", уточни Ибришимов.
Припомняме, здравно обезпечените лица могат да се лекуват в чужбина, като лекуването се поема от нашия здравен фонд. 70 милиона лв. са задълженията на НЗОК за надлимитна активност на лечебните заведения.

Нигяр Джафер от Движение за права и свободи счита, че бюджетът трябвало да реши проблемите в една дисбалансирана система като опазването на здравето. Тези несъответствия били на всички места в бранша, по мнението ѝ.

На нея ѝ направи усещане, че за пръв път при разглеждане на здравния бюджет в залата на Народното събрание липсва здравен министър.

Джафер дефинира бюджета като бюджет на финансовата деструкция и невъзможност. " Ще продължаваме да виждаме банкрутирали лечебни заведения ", посочи тя. Грешката е в системата, регистрира Джафер и изиска демонополизация на Здравната каса.

Бюджетът на НЗОК е квалифициран при наложителна здравноосигурителна вноска от 8 на 100 и не се планува нейната смяна . Здравноосигурителните доходи се предлага да бъдат в размер на 3 818.5 млн. лева или с 404.7 млн. лева повече от 2017 година От общата сума на здравноосигурителните доходи в размер на 3 818.5 млн. лева за здравноосигурителни вноски сe чака да постъпят 2 556.3 млн. лева, или 276.6 млн. лева повече от тези предходната година. И от прехвърляния за здравно обезпечаване от централния бюджет 1 262.2 млн. лева, или с 128.1 млн. лева повече от прехвърлянето за 2017 година

Парите за болнична здравна помощ се планува да бъдат 1 824.6 млн. лева, или с 367.1 млн. лева повече от миналата година.

В запаса, както и за непредвидени и неотложни разноски, са планувани 114.6 млн. лева или с 226.8 млн. лева по-малко от миналогодишните .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР