Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. е приет

...
Коментари Харесай

Бюджетът на НЗОК: Почти всички медици ще получават още пари заради COVID |

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година е признат на второ четене, съвсем всички медици ще получат допълнителни пари заради ковид.  

Във времето на оповестената извънредна епидемична обстановка поради епидемиологичното разпространяване на ковид по Закона за здравето посредством трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК ще се обезпечат спомагателни средства за медицинския личен състав: на лекари - 600 лева; на експерти от професионално направление " здравни грижи " - 360 лева; на санитари - 120 лв. . Бонусите ще се изплащат от 1 януари. 

Досега по 1000 лв. над заплатата получаваха единствено медиците, които са на първа линия в битката с Коронавирус.

За лекарите с брутна работна заплата над 5000 лв. месечно няма да има в допълнение парично заплащане. 

Депутатите гласоподаваха дефинитивно бюджетът на касата да бъде 5,3 милиарда лв.. 

Първоначалното предложение бе малко над 5 милиарда лв., само че то претърпя промени сред двете четения. 

Парламентът одобри и глобите за лечебните заведения , които не извършват заповедите за преструктуриране, увеличение броя на леглата за лечение на ковид или командироване на експерти.

При първо нарушаване се планува санкция от 3 хиляди до 10 хиляди лв., а при наново - преустановяване на контракта с НЗОК за период от три месеца.

От Движение за права и свободи не поддържаха бюджета на НЗОК, с изключение на спомагателните средства за медицинския личен състав. 

" Прави доста грозно усещане неспоменаването на лаборантския състав. Това е извънредно огромна неправда, която се надявам да бъде поправена. Тези хора освен, че са в директен контакт със инфектирани и са застрашени, а работят не на 24-часов, а бих споделил на 48-часов оборот ", съобщи Георги Михайлов от Българска социалистическа партия по повод финансовото подпомагането на медицинския състав, който лекуват пациенти с COVID-19. 

Социалистите оферират и лекуването на деца до 14 години да е гратис – за тях и за техните фамилии. Това ще касае 130 млн. лв. от бюджета и ще е от особена значимост в изискванията на пандемия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР