Бюджетът на ГЕРБ за 2018-та ни очертава една хубава година,

...
Бюджетът на ГЕРБ за 2018-та ни очертава една хубава година,
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев: В проектобюджета на ГЕРБ има хубави неща, но и много проблемни моменти

Бюджетът на ГЕРБ за 2018-та ни обрисува една хубава година, само че идната година се обрисува със междинен стопански напредък от 3,9%, което ни обрича на още по-голямо закъснение от средата на Европейски Съюз. 
Ако всяка година имаме подобен напредък, тъкмо през 2057-а година ще достигнем междинното равнище на Европейски Съюз, само че от 2016-а. С други думи, на България и би трябвало напредък от най-малко 5 -6% приблизително годишно, с цел да не изоставаме от междинното равнище на Европейски Съюз. Това става с повече вложения и по-иновативна стопанска система, каквато в България не се обрисува да имаме, в случай че се съди по бюджета и бюджетната рамка до 2020 година

Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “  икономистът проф. Боян Дуранкев

Повишават се приходите, най-малко по този начин се планува, на част от жителите на страната. Пробива се психическата граница от 500 лв. за минималната работна заплата и е хубаво, че държавното управление не слушаше омайните песни, които приспивно му пееха от бизнеса, да не подвига административно приходите, макар че има изцяло благоприятни условия за по-голямо повдигане на приходите. Бих споделил, че чакам действителен напредък дори над 4% следващата година. Правителството сега дава една по-скромна рамка, по-песимистична, на вероятния напредък. Нещо доста забавно: единствено за следващата година ще имаме над 6-7 милиарда повече за финансови разноски. Два милиарда евро ще дойдат от бюджета на Европейския съюз, т.е. вложенията ще бъдат доста повече, в сравнение с през последните години и това ще дръпне растежа. Така че има хубави неща, които могат да се кажат за този проектобюджет, само че в същото време има и доста проблематични моменти.
Като подобен проблематичен миг Дуранкев посочи, че в Бюджета е заложен недостиг, за трета поредна година. Подцененият стопански напредък пък би генерирал още веднъж остатък в Бюджета към края на годината, който „ нормално в края на годината се раздава по един чудноват и забавен метод “. Бюджетирането на партиите също остава на познатото  високо равнище, макар публичните възражения.  

Дуранкев показа, че не е могъл да открие целия проектобюджет на Българска социалистическа партия, а единствено изявленията на управлението.

Много съм любопитен да видя дали ще се стигне до проектобюджет, само че конкуренцията не стои на едно място, макар че подава шизофренични послания понякога. Например, предложи за ръководител на ПЕС още веднъж индивида, който вкара плоските налози в България, само че пък предлага необлагаемия най-малко на 510 лв. и несъмнено, ставки от 10, 15 и 20 %.
Ученият чака спешни години сред 2019 и 2021 година Който и да е на власт тогава би трябвало „ да пипне “ цялата система на налозите, предизвести той.  
Ако плоският налог беше нещо свястно, това щеше да бъде въведено в Съединени американски щати, в Германия, във Франция, на всички места, а не в най-умната страна, която е България, несъмнено, казано с черен комизъм. Имаме 10 000 души, които са заявили съвсем над 25 000 лв. месечна заплата. При ставка от 20%, това значи някъде към 5 000 лв.. Все ще им останат 20 000 лв. да си харчат месечно.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР