Бюджетът на държавата, който е преди второ четене в Народното

...
Бюджетът на държавата, който е преди второ четене в Народното
Коментари Харесай

Икономисти към депутатите: Не разтегляйте разходите в бюджета

Бюджетът на страната, който е преди второ четене в Народното събрание, разискаха в предаването " Тази неделя " по Би Ти Ви икономистите Мика Зайкова и Лъчезар Богданов.

Бюджетът е имагинерен, приходите няма да се случат. Инфлацията към този момент е по-малка, а и никой не посмя да върне Данък добавена стойност в естествените му граници. Намаляването му не даде предстоящите резултати, предвижда Мика Зайкова, която е някогашен народен представител.

Тя добави, че никой не знае какъв брой още ще бъдат разтеглени разноските преди окончателното приемане на бюджета за тази година. И предизвести, че в случай че депутатите го създадат, няма различен вид - страната би трябвало да тегли нови заеми.

Вече се вижда осъществяването на бюджета на полугодието, остават 5 месеца. Има опасности - предходната година инфлацията помагаше на финансовия министър, в този момент няма да има такава “помощ ”. А и бизнесът ще има по-малко поръчки и обороти поради рецесията в Европа, разяснява и основният икономист в Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов. И той е безапелационен, че разноските би трябвало да се усилват внимателно. По думите му обаче депутатите имали воля за това.

Подходът към бюджета е погрешен, тъй като няма още управническа стратегия и никой не знае това държавно управление какво ще прави. Ние си приказваме за промени и политики, само че там няма такова нещо, счита Мика Зайкова. Тя е безапелационна, че никой вложител няма да пристигна в страна с нереформирана правосъдна система.

Твърде доста звук се подвига за този бюджет, трябват структурни промени, които дават опция за повече вложения, а оттова и по-високи доходи, приходи, технологии.
Ако и през октомври още веднъж сме на масата и всеки си упорства на неговото, дърпа си към своето министерство, няма да има промени. Тестът ще е септември-октомври, когато ще се гледа бюджетът за 2024 година, съобщи Богданов.

Инфлацията пада, само че торбите на хората стават все по-празни, акцентира Мика Зайкова.

Има сигнали, че инфлацията в Европа ще бъде овладяна, добави Богданов. България е бедна страна, в която би трябвало да има действителен растеж на приходите, а не просто да компенсираме инфлацията, уверен е икономистът.
Пари има и Европа е великодушна към нас, само че ние първо не можем да ги вземем, а като ги вземем, не можем да ги използваме дейно, сподели Зайкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР