Бюджетът на държавата е спечелил от фалита на КТБ. Това

...
Бюджетът на държавата е спечелил от фалита на КТБ. Това
Коментари Харесай

Бюджетът не загуби от фалита на КТБ, а спечели, смята Йордан Цонев

Бюджетът на страната е спечелил от банкрута на КТБ. Това съобщи в утринния блок на bTV депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

„ В общественото пространство се шири неистината, че бюджетът е платил 3,5 милиарда лева за банкрута на КТБ. Това е безспорна лъжа ”, съобщи той. Цонев изясни, че от лихви към отпуснатия от страната заем са извоювани 105 млн. лева. 

Депутатът разяснява втората стенограма за КТБ от консултациите при президента Росен Плевнелиев на 14 юли 2014 година. 

„ Там се разискваха два сюжета: първият, по закон – влизане в неплатежоспособност, лишаване на лиценза и начало на изплащането на депозитите от Фонда за гарантиране на депозитите 20 дни по-късно. Вторият сюжет беше банката да бъде разграничена на „ добра ” и „ неприятна, с цел да се спасят активите. Това означаваше национализиране на банката, само че в България нямаше закон за това ”, изясни той.

„ Ние, Движение за права и свободи, предложихме втория вид – банката да бъде разграничена на две по европейската процедура, а неприятните активи да бъдат отделени в „ болна ” банка ”, уточни Цонев.

По обясненията му от Българска социалистическа партия били срещу тази концепция.

Цонев е безапелационен, че отговорен за банкрута на КТБ е Цветан Василев, както и управлението на Българска народна банка, което твърдяло, че банката е в положително положение. 

„ Аз не знам какво е правил той в банката си. Много срещи съм имал и с него, и до момента вървя при банкери. По това време – като ръководител на бюджетната комисия, имах самодейност, която прерасна в закон – да понижим натиска над клиентите… Служебни са ми били визитите, частни визити се вършат в заведения за хранене, по кафенетата по домовете. Всичките ми срещи (в офиса на Василев – б.ред.) са били служебни ”, съобщи Цонев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР