Бюджетът, който предлага сегашното правителство идва след няколко години на

...
Бюджетът, който предлага сегашното правителство идва след няколко години на
Коментари Харесай

Владислав Горанов: За няколко седмици Василев увеличи с над 3 млрд. приходите и оряза с над 3 млрд. разходите

Бюджетът, който предлага настоящето държавно управление идва след няколко години на много небалансирана фискална политика, с много съществено разформироване на разноските, изключително в частта на настоящи разноски, заплати и пенсии. Това сподели в ефира на Владислав Горанов, дълготраен министър на финансите. Добрата вест е, че на пръв взор числово наподобява, че вероятността пред еврозоната, от позиция на критерия за недостиг ще бъде спазена, сподели още той.

" Независимо, че в трите години от планувания интервал, екипът на държавното управление предлага недостиг на ръба, че в една от годините и малко над 3%, нещо, което като цяло не е добра вест ", добави Горанов.

" Стигнахме до стадия, в който към този момент се радваме, че сме съумели да реализираме недостиг на ръба на вероятното, нещо, което години наред не беше цел на фискалната политика и на множеството министри, даже и в тежките години след 1997 година, се стремяха за реализиране на уравновесени бюджети. Цикълът на стопанската система е в стадий, в който не се постанова поддържането на такива огромни дефицити, най-малкото, заради това, че те неизбежно водят след себе си трупането на задължения за целия планиран интервал, който показа държавното управление. 20 нови милиарда дълг ще би трябвало да бъдат поети, и тук, в тази сметка не се включва рефинансирането на падежиращи остарели задължения. Но отново споделям, на средата на годината сме тъкмо и тази сметка ще важи за идващите няколко месеца. По-амбициозно би трябвало да се подходи към идващия бюджет, макар, че това, с което започнах, че през последните няколко години много се разпусна и то не изключително свястно и кардинално фискалната рамка, ще бъде предизвикателство за понижаване на недостига и допускането на нови цели в границите на един подобен под напрежение бюджет ", сподели още Горанов.

Ако приказваме за макроикономическата прогноза, тя не би могла да бъде доста по-различна за няколкото седмици, от които Асен Василев още веднъж е във финансовото министерство, изясни някогашният финансов министър.

" Той стъпва на пролетната макроикономическа прогноза на същия екип специалисти на финансовото министерство. Тя би могла да се окачестви като по-скоро амбициозна, дотолкоз доколкото сигналите, които получаваме от нашите европейски сътрудници, са за закъснение на европейската стопанска система. Основният ни стопански сътрудник в еврозоната Германия е покрай криза, потреблението в България дава признаци за закъснение и в този смисъл, сходна оценка не се споделя от всички анализатори, оценката на Българска народна банка и на Европейската комисия е малко по-песимистична, само че да кажем, че това би могло да бъде поето от буфери, най-много в разходната част на Бюджета за 2023 година Това, което прави усещане, с цел да се върже сметката, че много са напрегнати приходите, изключително в допускането, че ще успеем във второто полугодие да получим спомагателни средства по Плана за възобновяване и резистентност, нещо, което мъчно ще се случи, изключително като се има поради неналичието на значителен прогрес по осъществяването на задачите на проекта до момента. Доста съществено е нарастването на данъчно-осигурителните доходи, над прогнозата от април на служебното държавно управление, което за оставащите няколко месеца ще бъде предизвикателство да се случи. Не инцидентно са планувани и промени в законодателството, които от една страна са с концепцията да подобрят събираемостта, въпреки това крият опасности, свързани със съществено увеличение на административната тежест към бизнеса в този миг ", посочи Владислав Горанов.

На въпрос: " Ако прогнозата, обаче при растежа и приходите на Асен Василев не се случи, от кое място ще дойдат парите за разноските? " Владислав Горанов отговори по този начин:

" Тогава отиваме на спомагателни спестявания в разходната част, която и в този момент не е безкритична ".

Това, което направи за няколко седмици Асен Василев, е в действителност да усили с над 3 милиарда приходите и да ореже над 3 милиарда разноските, безапелационен бе Горанов.

" За страдание, това, което се анонсира и преди представянето на държавния бюджет за идната година, главните орязвания още веднъж са свързани с разноските за напредък, т.е. вложенията, които са доста нужни, в случай че желаеме стопанската система да пораства изпреварващо. Прави усещане, примерно, че и разноските за обучение като дял от брутния вътрешен артикул спадат от 4,8 на 100 в 2022 година до 4,1 на 100 в 2023 година, това понижение като дял от брутния вътрешен артикул не дава отговор на задачите ни за генериране на резистентен пазар на труда и по-добри стопански вероятности, нещо, което неизбежно е недостиг на тази прогноза, която се прави ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР