Бюджетът е основният финансов план за годината. Бюджетите трябва да

Бюджетът е основният финансов план за годината. Бюджетите трябва да ...

Ананиев: Радев няма нужното познание, за да коментира бюджета за 2021 г

Бюджетът е основният финансов план за годината. Бюджетите трябва да се коментират от хора, които имат необходимото образование, а не с общи приказки. Не мога да си представя, че президентът произнесе тези думи. Той не е дълбоко в нещата, той не ги познава. Надявам се да не са му ги дали тези думи неговите секретари, за да го подведат, коментира в "Седмицата“ по "Дарик“ министърът на финансите .

По думите му президентът няма необходимото познание да коментира бюджета за 2021 г., той разединява нацията и противопоставя едни хора на други, посочи Ананиев.

Не съм подвеждал нито един министър-председател, нито едно правителство, каза Ананиев, който изброи колко бюджета е правил до този момент. "Това ми е 35-ият бюджет, работил съм с всички правителства досега и съм работил честно и достойно и мисля, че тези бюджети бяха характеризирани с добри показатели и цели и спазване на фискалната дисциплина на държавата.“

Ние сме с най-ниския дефицит. Предвиждаме тази година да завършим с 4,4 % дефицит, добави финансовият министър. Дългът ни в 2023 г. ще бъде 28,2 % от БВП, докато на другите европейските страни дефицитът им беше 70 % от БВП, посочи още Ананиев. За следващата година предвиждаме 2,5 процента ръст на БВП, допълни министърът.

Той отбеляза, че е ясно, че икономическото ни възстановяване е свръзано с това на партньорите ни от Европейския съюз.

По думите му обаче, бюджетът ни за следващата години е направен така, че да се изпълнява от всяко едно правителство, което ще дойде, независимо от разпределението на политическите сили. 

Още през следващата седмица ще направим мярката, която ще компенсира процент от оборота на фирмите, спрели работа заради новите въведени ограничения, обяви финансовият министър.

Източник: varna24.bg