Бюджетът е напрегнат, с трудноизпълними приходи, които са завишени със

...
Бюджетът е напрегнат, с трудноизпълними приходи, които са завишени със
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Очакванията са разходите да бъдат до 9 млрд. лева повече

Бюджетът е под напрежение, с трудноизпълними доходи, които са повишени със съществени цифри. Очакванията са разноските да бъдат до 9 милиарда лв. повече, към 5 милиарда от тях ще отиват за обществени цели, 2,5 милиарда лв. - за пенсии, 1,2 милиарда лв. - за хора с увреждания. Здравните заплащания ще бъдат с над 1 милиарда лв. повече ". Това разяснява в BTV „ Тази заран " Пламен Димитров, президент на КНСБ.

375 млн. лв. са поставени в централния бюджет, с цел да се дават към заплатите, които са най-зле - това не е политика по приходите, уточни още той.

Основната причина да не подкрепим държавният бюджет, е макрорамката. Приходите са освен напрегнати, само че и трудноизпълними. Това е поради високите прогнози за растеж на българската стопанска система през идната година и поради високата прогноза за инфлация, разяснява Добрин Иванов, изпълнителен шеф на АИКБ.

Според него, в случай че приходите не бъдат изпълнени, има риск от бюджетен недостиг. Той уточни още, че не са планувани промени и политики, които да задвижат българската стопанска система.

Иванов счита, че би трябвало да се създадат промени в държавната администрация и оптимизации в министерства и ведомства, тъй като има такива с дублиращи функционалности и уголемен щат. Такива оптимизации обаче не са планувани. Индексирани са просто разноските за прехрана с инфлацията.

За първи път тази година растежът на минималната работна заплата е двуцифрено число, само че първата му цифра е двойка. Тя пораства с близко 20%. Начинът, по който е избрана обаче, за нас е погрешен. Тя е закрепена на 50% от междинната работна заплата. Средната работна заплата обобщава пазарът на труда, само че тя е друга в другите браншове, а някои са доста по-високо платени, разяснява Добрин Иванов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР