Бюджетът е като една къща. Не може да си построиш

...
Бюджетът е като една къща. Не може да си построиш
Коментари Харесай

Финансистът Любомир Дацов: Бюджетът е политика, каквото и да прави служебното правителство - то няма да е добро

„ Бюджетът е като една къща. Не може да си построиш къщата на свлачище или на плаващи пясъци и да питаш след това какво ще се случи – то е ясно какво ще се случи. Стабилността на бюджета е в основата на всичко, каквото правиш нагоре. Когато някой си прави опит с основите на къщичката ни - имаше подсмихвания и мнения, че сме доста вехни хора и не разбираме от новата линия или новият априлска вятър ”. Това съобщи в предаването „ Денят онлайн ” по Нова нюз някогашният зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

„ Разходите набъбнаха доста. Когато от МФ показа базисния бюджет за 2023 година – се видя увеличение на разноските ”, разясни той за какво служебният финансов министър Росица Велкова отхвърли да внася проекто-бюджет за 2023 година

„ Законът категорично споделя,че би трябвало да бъде импортиран бюджет с рамка на деяние от 1 януари до 31 декември. Когато правиш бюджет, би трябвало да имаш законова основа. Той е на първо място политика, той е инструмент за правене на политика. Политиката е нещо дълготрайно, тя не е 2-3-4 месеца ”, разясни Дацов.

„ Каквото и да прави служебното държавно управление, то няма да е положително. То можеше да внесе предходния план, само че нямаше по какъв начин да мине – разпоредбите са такива ”, аргументира се финансистът.
Той поддържа мнението на финансовия министър от служебния кабинет на Гълъб Донев, който съобщи, че „ внасянето на бюджет е отговорност на политическите партии. Хората на изборни длъжности на всички места по света са натоварени да вземат най-важните решения ”.

„ Пенсиите и заплатите са първа редичка – те се разплащат предпочитано. Пенсиите постоянно са обезпечени. На макро равнище това основава дисбаланс. По-голямата част от пенсиите се плащаха от обществените осигуровки ”, изясни Дацов.

Относно опцията да се сформира постоянно държавно управление, финансистът съобщи, че е оптимист. „ В последните два дни имам чувството, че май ще се сформира държавно управление – 30-35%. За тях е неизгодно – в случай че има служебно държавно управление политиците стоят отвън властта. Тогава не са политици ”, сподели Дацов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР