Бюджетът е финансов план на политики, а ние сме служебно

...
Бюджетът е финансов план на политики, а ние сме служебно
Коментари Харесай

Велкова се обяви за ръст на минималната заплата, но не с такава голяма стъпка

" Бюджетът е финансов проект на политики, а ние сме служебно държавно управление, което не би следвало да организира политики. Не считаме за редно държавно управление без парламентарно болшинство да предлага на Народното събрание политики, които ще имат отражение в тригодишен интервал . Удължителният закон резервира действието на политиките, признати от Народното събрание с последната актуализация на настоящия бюджет ".

Това сподели пред БНР Росица Велкова, длъжностен финансов министър. И изрази решителност, че страната ни не се обрича на беднотия .

" Последната актуализация на бюджета е от 1 юли тази година. Там бяха увеличени пенсиите, беше извършена политика по приходите, имаше в допълнение нарастване на част от пенсиите от 1 октомври. Всички ограничения, подхванати за справяне с инфлацията, ще продължат да работят и през 2023-а... Миналата година също имаше удължителен закон ", сподели още тя.
" Ако бъдат признати предложенията в Закона за корпоративното подоходно облагане, до края на годината министрите на труда и на стопанската система ще предложат таргетирана помощ за горивото за ползвателите на публичен превоз и за жители по подоходен аршин. Помощта за цената на тока също ще бъде таргетирана. Конкретните дизайни на схемите за помощи следва да бъдат създадени ", изясни още Велкова.

По думите на служебния министър повишение на минималната работна заплата до 850 лв. е извънредно висок растеж. Сега тя е 710 лева

" При всяко нарастване на МРЗ с 10 лв. салдото на бюджета се утежнява с 50 млн. лв.. Такъв фрапантен растеж на МРЗ в никакъв случай не е имало, до момента покачването е било със стъпка по от към 50 лв.. Трябва да има растеж на МРЗ, само че не с такава стъпка ", сподели още тя.

Миналата седмица на първо четене в обществена комисия мина единомислещо предлагането на Българска социалистическа партия минималната заплата да е половината от междинната. Това към този миг значи 850 лева За това упорстват и синдикатите.

" Очаква се предплатената вноска на компанията да е към 100 млн. до края на годината, индикативно за идната година - 700 млн. в допълнение, отвън общоприетите налози ".

Според служебния финансов министър влизането на България в еврозоната е приоритет в политиката на страната ни и изрази убеденост, че 1 януари 2024 година е реален период за влизане в еврозоната.

" Ако този период бъде изтърван, не виждам да имаме идващ прозорец ".
Тя цитира и данни от социологическо изследване, резултатите от което ще бъдат показани обществено на 8 декември.

" Има прочут песимизъм измежду настройките на хората, само че на практическа основа има положително усещане ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР