Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии. Предвиждаме 50%

...
Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии. Предвиждаме 50%
Коментари Харесай

Ръст на средната работна заплата с 10-12%, инвестиции за над 12 млрд. лв. в новия бюджет на Василев

Бюджетът е уравновесен в границите на Маастрихтските критерии. Предвиждаме 50% повече вложения. Инвестиционната стратегия се подвига от 8 на 12 милиарда лв..
Това съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на представянето на плана на държавния бюджет за 2024 година в Министерството на финансите.
 
Финансовият министър изясни, че бюджетът за следващата година включва общо доходи от 77.6 милиарда лв. и общо разноски от 83,8 милиарда лв.. Заложени са рекордни вложения от над 12 милиарда лв. финансови разноски. 11% растеж на пенсиите по Швейцарското предписание.
 
Заложени са финансови разноски от над 1 милиарда лв. във Фонда за общински планове, по който могат общините да аплайват, добави той. " Това, което чакаме като увеличение на минималната работна заплата за идната година е растеж сред 10 и 12% ", заяви той.

Заложени са рекордни вложения за над 12 милиарда лв. за следващата година. Заложено е също нарастване на пенсиите по Швейцарското предписание с 11%, сподели Василев. По думите му към края на 2024 година размерът на дълга няма да надвишава 48,9 милиарда лв..
 
Очакваме бюджетът да влезе в Народното събрание за гласоподаване на 22 ноември, разгласи Василев. Ще има и уголемение на пункта " Капитан Андреево ", където ще се построи още един. Тези средства са планувани в бюджета, заяви финансовият министър.
 
Нарастват разноските за опазване на здравето с 1,1 милиарда лева заради растежа на минималната работна заплата и вноските, които влизат в Здравната каса. Минималната работна заплата и минималният застрахователен приход ще се усили от 780 лв. на 933 лв., което прави 50% от междинната работна заплата за предходната година, сподели Василев.

Разходите за обучение ще набъбнат с 590 млн. лева за предучилищното и учебното обучение, което включва и нарастване на заплатите. Предвидени са 63 млн. лв. за нарастване на нормативната прехрана на дете, изясни Василев.

Що се отнася дали това Народното събрание може да направи по-нисък недостиг, това е допустимо, просто би трябвало да решат кои разноски да махнат. В рамките на идващите две седмици ще текат диалози и разисквания по бюджета, в това число и с парламентарно показаните партии, разясни Василев.
 
" Очакваме инфлацията в края на 2024 година да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се чака да остане почти на същите равнища, като % от Брутният вътрешен продукт, или 23.8% ", добави той. 
 
" Нямаме информация за заобикаляне на глобите от " Лукойл ". Проверяваме информацията, която излезе в следствието на " Политико ", разяснява той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР