Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии. Предвиждаме 50%

...
Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии. Предвиждаме 50%
Коментари Харесай

Асен Василев: Заложени са рекордни инвестиции за над 12 млрд. лева в Бюджет 2024 г.

Бюджетът е уравновесен в границите на Маастрихтските критерии. Предвиждаме 50% повече вложения. Инвестиционната стратегия се подвига от 8 на 12 милиарда лв..

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на представянето на плана на държавния бюджет за 2024 година в Министерството на финансите.

" Това, което чакаме като нарастване на минималната работна заплата за идната година е растеж сред 10 и 12% ", заяви той.

Заложени са рекордни вложения за над 12 милиарда лв. за следващата година. Заложено е също нарастване на пенсиите по Швейцарското предписание с 11%, сподели Василев.

По думите му към края на 2024 година размерът на дълга няма да надвишава 48,9 милиарда лв..

 

Очакваме бюджетът да влезе в Народното събрание за гласоподаване на 22 ноември, разгласи Василев.

 

Министърът на финансите разгласи, че планът за бюджет за 2024 година включва общо доходи за 77, 6 милиарда лв. и общо разноски в размер на 83,8 милиарда лв..

 

" Очакваме инфлацията в края на 2024 година да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се чака да остане почти на същите равнища, като % от Брутният вътрешен продукт, или 23.8% ", добави той. 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР