Бюджет за 2023 г. ще има. Подготвен от служебния кабинет.

...
Бюджет за 2023 г. ще има. Подготвен от служебния кабинет.
Коментари Харесай

Охлаждане на бюджетните страсти. Какво следва в парламента

Бюджет за 2023 година ще има. Подготвен от служебния кабинет. Но какво може да се чака от актуализацията на сегашния или от един напълно нов бюджет за идната 2023 година Мнение на Красен Станев.

Бюджет за идната година ще има. Министерският съвет предлага удължение на действието на тазгодишните бюджети без обновена тригодишна прогноза за стопанските развития.

В известието по този мотив се споделя, че " служебното държавно управление е сложено пред невъзможността да се ангажира с внасянето " на проектобюджет за 2023 година със средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година, както и на проектобюджети на публичното обезпечаване ио здравната каса за следващата година.

Всъщност обаче нужните и неизбежни корекции, произлизащи от към този момент поети отговорности за увеличение или понижаване на бюджетни разноски са направени. Преизпълнението за 2022 година се дължи на икономическия напредък и инфлацията. Те автоматизирано внасят в бюджета Данък добавена стойност, акцизи и съвсем всички подоходни налози – тези върху труда (включително заплащанията към НЗОК и НОИ) и така наречен " налог облага ".

Отчетът за осъществяването на бюджета до края на юни демонстрира положително държание на фиска. То продължава и до момента. Годината ще завърши без несъразмерни дефицити, недостиг от 3% е изцяло евентуален. При " обезпечено финансиране на обществени помощи и осъществяването на други заплащания, размерите на които се дефинират с годишните бюджетни закони " и " реализиране правна сигурност и гарантиране правата и законните ползи на жителите ".

Средносрочната бюджетна прогноза и фискалните цели, също се резервират.
Какви са проблемите
Проблемите, които се обрисуват на този декор, обаче не са бюджетни. Задължението на кабинета да сформира бюджет за идната година е спазено.

Удължаването на действието на сегашния бюджет е законен метод държавното управление да подтикне Народното събрание да избере постоянен състав на Министерския съвет, подсилен с нужното болшинство.

Изтичат трите месеца, които се подразбират по конституция като интервал на работата на едно служебно държавно управление. Повечето такива кабинети в предишното са спазвали този хипотетичен период. Преминаване оттатък тримесечния период имаше единствено при втория длъжностен кабинет на Стефан Янев предходната година. Той в този момент води парламентарна секта и има късмет да получи мандат за сформиране на държавно управление.
Основният въпрос за това по какъв начин ще наподобява бюджета за 2023 година е дали Янев ще сформира държавно управление
Кабинетът на Гълъб Донев май ще сложи връх по дълготрайност на работата на длъжностен министерски съвет. Основният въпрос за това по какъв начин ще наподобява бюджета за 2023 година е дали Янев ще сформира държавно управление.

Правителството на Димитър Попов е доказателство, че няма механически проблем фрагментиран парламент да избере краткотрайно държавно управление с релативно тъкмо закрепен мандат. Решението на Народното събрание от 4 януари 1991 година придава на съглашението на парламентарните партии характера на закон и стратегия на държавното управление, подкрепена законодателно от събранието.
Политическата среда
В края на 1990 година изборът на държавно управление е оневинен с две условия: банкрут на стопанската система (най-дългата криза за последните 60 години) и задоволителен престиж на президента Жельо Желев да предложи платформа за договаряне сред партиите.

Сега тези две условия не са налице.

Икономиката е в несравнимо по-добро положение, приходите и спестяванията са на високо ниво, банковата система е постоянна и политическите и икономически вероятности са в общи линии предвидими. Инфлацията, въпреки и тревожна, е 20 пъти по-ниска от очертаващата се към началото на 1991 година

Президентът Румен Радев няма известност да стане хазаин на съглашение. Той е виновен за работата на служебния кабинет, възгледите му за стопанската система и външната политика са ненапълно в прорез с това, което значително партии считат за вярно.

През 1990 година в Народното събрание още витае духа на Кръглата маса, партиите и техните водачи са фактически обезпокоени от неизвестността, стопанската система на недостига и публичното неодобрение.

През тази година подобен дух липсва.

Безпокойството е по-скоро изкуствено: нито едно от политическите внушения за " невиждана рецесия " не може да откри житейско удостоверение.

На това от горната страна водачите на две от партиите, които могат да сформират държавно управление – ГЕРБ и Движение за права и свободи, не са на никаква публично-изборна служба и работят от мизансцена (както в предишното постъпваха водачите на " ИТН " и НДСВ). Те не могат да придадат престиж на каквото и да е съглашение сред партии. Но въздействат на гласуването на своите народните представители.

През последните 10 години се е наложила политическа традиция на опълчване даже по открити политики и интернационална обязаност, ниска последователност в изпълнителната власт (дори при еднакъв премиер), неприятна съгласуваност сред министерствата и Народното събрание, налагане на еднолични решения и неприятно качество на стратегическото и законодателното обмисляне.

Тези особености на политическия климат у нас могат да бъдат проследени в съпоставяне. Индексът на стабилно ръководство демонстрира, че измежду 41 страни от Европейския съюз и Организацията за икономическо съдействие и развиване, които той следи, България непрекъснато е в групата на последните пет-шест с най-лоши индикатори.
Най-вероятният вид
Изборът на държавно управление с мандата на двете най-големи партии наподобява неосъществим. Единствено " Български напредък " и Стефан Янев като министър председател имат късмет да съберат задоволителна поддръжка за постоянен кабинет.

Президентът регистрира, че не е вероятен триумф на двете огромни партии, " Демократична България " за него са " войнолюбци ", мандат на " Възраждане " би бил излагация, а Българска социалистическа партия и " Демократична България " надали ще обединят болшинство към себе си.
Движение за права и свободи, ГЕРБ и Българска социалистическа партия могат да поддържат мандат на " Български напредък ", базирайки се на " хаоса и рецесиите "
Движение за права и свободи, ГЕРБ и Българска социалистическа партия могат да поддържат мандат на " Български напредък ", базирайки се на " хаоса и рецесиите ", въпреки претекстовете им евентуално да са напълно разнообразни.

Новият и/или обновеният остарял бюджет за 2023 година ще е разхитителен и проинфлационен. Критериите за непоклатимост на обществените финанси, признати със закона за обществените финанси от 2012 година (2% от Брутният вътрешен продукт недостиг, разноски и дълг – 40%), няма да бъдат удържани.

Планът за възобновяване и резистентност няма да бъде усъвършенстван, въпреки това да се постанова.

Присъединяването към зоната на еврото, измененията в статуса на основния прокурор и подобряването на работата на съдилищата ще бъдат изтласкани надалеч в бъдещето.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР