Бюджет 2024 и острия проблем с недофинансирането в сектор Култура,

...
Бюджет 2024 и острия проблем с недофинансирането в сектор Култура,
Коментари Харесай

БСП обсъди с музейни специалисти Бюджет 2024 и острата нужда от държавна подкрепа

Бюджет 2024 и острия проблем с недофинансирането в бранш „ Култура ”, в частност на българските музеи, незабавната нужда от държавна поддръжка разискаха на среща в Народното събрание народни представители от Българска социалистическа партия и музейни експерти.

В диалога присъединяване взеха народните представители от „ Българска социалистическа партия за България ” Иван Ченчев, ръководител на Комисията по просвета в предишния парламент, Иван Петков и Богдан Боцев. От името на музейните експерти проблемите сложиха ръководителят на Сдружение „ Български музеи ” Борис Хаджийски и заместникът му Огнян Тодоров.

„ През последните години Сдружението интензивно работи с институциите, с цел да бъдат финансирани музеите съответно, защото изоставаме с модернизирането на фондохранилищата и експозиционните зали, както и със заплащането на музейните чиновници. Но, за жалост, тази задача е мощно усложнена от нежеланието на държавното управление за държавна поддръжка в бранша ”, показаха Борис Хаджийски и Огнян Тодоров.

Предвиденото нарастване за районните музеи и галерии се оказа нула %, а за националните – едвам с 1.47 %. Отделно, отвън държавно финансиране остават други 50 музеи и галерии - това съдържа проектобюджетът за 2024 година, биха паника от Сдружение „ Български музеи ”.

„ Категорично заставаме зад музейните експерти в борбата им против желанието на Асен Василев да трансформира музеите в търговски сдружения – това значи поръчката на министъра да бъдат отделяни средства от страната единствено за активност, и то посредством планове. Говорим за пазителите на историческата памет, националната ни еднаквост и културно благосъстояние. Тук е нужна цялостна държавна политика, която да разреши българската памет да има добра материална база, както и образовани, и стимулирани чиновници в музеите ”, съобщи Иван Ченчев.

Заедно с Иван Петков и Богдан Боцев, той удостовери готовността на Българска социалистическа партия сред първо и второ четене да направи оферти, с които да се направи крачка в посока на това секторът да бъде почтено подсилен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg