Бюджет 2024 г. ще е с дефицит 3% на касова

...
Бюджет 2024 г. ще е с дефицит 3% на касова
Коментари Харесай

Бюджет 2024 - под 3% дефицит, ръст на заплатите и 3% инфлация


Бюджет 2024 година ще е с недостиг 3% на касова основа и 2.9% на начислена основа. 23.8% ще остане държавният дълг. Параметрите на бюджета за следващата година бяха показани от финансовия министър Асен Василев.

Максималният размер на дълга в края на 2024 година няма да надвишава 48.9 милиарда лева, което е 23.8%

Бюджетът е уравновесен и ще разреши да се изпълнят всички критерии за приемането на България в Еврозоната. 50% са повече вложения в бюджета, регистрира Василев. Това, което се чака като нарастване на междинната работна заплата и на база на плануванаъа капиталова стратегия е растеж сред 10-12%.

Предстоят редица обсъждани за бюджета с политическите партии във вторник, на Националния съвет за тристранно съдействие, след това би трябвало да мине през Министерски съвет и по-късно отива в Народното събрание. Бюджетът би трябвало да влезе в Народното събрание на 22 ноември.

3.2% е заложеният растеж на Брутния вътрешен артикул (БВП) за 2024 година

4.8% средногодишната инфлация в бюджета. Инфлацията в края на 2024 година би трябвало да падне до 3%.

Основните детайли заложени в бюджета са е, че се усилва минималната работна заплата на 933 лева, заложени са 12 милиарда лева финансови разноски в бюджета за следващата година, нарастване на пенсиите с 11%, заложени са финансови разноски в размер на 1 милиарда лева във Фонда за общински планове. Разходите за здраве нарастват с 1 милиарда и 100 млн. лева, разноските за обучение нарастват с 590 млн. лева за предучилищното и учебното обучение, планувани са 63 млн. лева за нарастване на нормативната прехрана на дете в детската градина и в общинско учебно заведение, над 80 млн. лева за нови учебници, съвсем 87 млн. лева за създаване на нови детски градини и ясли, 50 млн. лева за физкултурни салони.

Разходите за защита са над 2% от Брутният вътрешен продукт, като са обезпечени всички финансови разноски и нови благоприятни условия.

Разходите за просвета са увеличени с 50 млн. лева

За разноските в Министерство на вътрешните работи са планувани спомагателни разноски за държавната граница, както и разноски по въвеждане на новите персонални документи.

В финансовите разноски са планувани са граничен пункт " Калотина ", за ремонт на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и започването на проектирането за създаване на втори пункт на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

Финансовият министър съобщи още, че ще се търси сечението на бюджета, което да получи парламентарна поддръжка. Възможно е да има по-нисък недостиг, въпросът е кои разноски депутатите ще решат да махнат. В рамките на идващите две седмици ще има разискване на бюджета преди да бъде гласуван в Министерски съвет и преди да влезе в Народното събрание за гласоподаване, изясни той.

3% недостиг е в границите на европейските критерии с оглед участието в Еврозоната.

Асен Василев чака, че към 22 декември би трябвало да има бюджет за 2024 година напълно признат от Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР