Бюджет 2024 е един европейски бюджет, който предвижда 3% ръст

...
Бюджет 2024 е един европейски бюджет, който предвижда 3% ръст
Коментари Харесай

Лорер: Бюджет 2024 е европейски, не можем да имаме премиер обект на санкции

Бюджет 2024 е един европейски бюджет, който планува 3% растеж и 3% бюджетен недостиг, с цел да изпълняваме изискванията за влизане в еврозоната. Това съобщи депутатът от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ Даниел Лорер.


Той дефинира като изцяло обикновено състояние да има спор по бюджета, това е здравословно. „ Ще чуем рецензии, само че всичко е заложено в бюджета, тъй като желаеме да имаме европейска България “, сподели Лорер пред бТВ.

Той означи, че бюджетът си слага две цели. Първата е да се даде повече на най-слабите, с цел да могат да посрещнат разноските си на фона на високата инфлация, която е провокирана от коронавирус рецесията и войната в Украйна. Втората цел е да се дадат вложения на стопанската система. Според Лорер с планувания пакет от 10 милиарда България ще стане едно по-добро място за развиване.

Коментирайки поемането на нов дълг, в бюджета са записани към 11 милиарда лева за идната година, той съобщи следното: „ По отношение на задлъжняването на страната ние нямаме никаква драма. Ние сме задлъжнели на 30% по отношение на Брутният вътрешен продукт, а доста европейски страни са задлъжнели на 100% “.

Лорер счита, че президентът Румен Радев сега се държи като политически водач с държавно управление на сянка. „ Той би трябвало да си влезе в ролята. Той би трябвало да сплотява, а не да разделя. Той няма роля в правенето на бюджета, това е прерогатив на държавното управление “, сподели депутатът от ПП-ДБ във връзка заканата на Радев да наложи несъгласие на бюджета поради авантюристичната финансова политика на Асен Василев. Според Лорер намесата на президента наподобява дребнаво заяждане, което е отвън неговите пълномощия.

Като „ непотребна драма, която се основава към несъществуваща тематика “ по този начин той дефинира обвиняванията на Радев, че с предлагания бюджет се планува разпродаването на огромна част от земите в поземления фонд. „ Изкуствено основан спор по несъществуваща тематика за бюджет 2024 “, добави депутатът.

Според него президентът ясно схваща, че в случай че наложи несъгласие, ще урони имиджа си, тъй като ще забави с един месец обществените заплащания за хората.

Управлението на страната е поверено на коалиция без съдружно съглашение.

„ Причината за това е ясна. Искаме да реализираме няколко краткосрочни цели – влизане в Шенген и еврозоната, осъществяване на правосъдна промяна, другояче ние не сме съгласни с модела на ръководство на ГЕРБ, който желаеме да разградим и затова нямаме съдружно съглашение “, съобщи Лорер. „ Никой не е обещавал да работим в естетика, ние сме в динамично равновесие и това се вижда от дебатите в Народното събрание “.

За мястото на Движение за права и свободи той сподели, че те не са в тази коалиция, „ те са подкрепяща съпротива “.

На въпрос кой ще издигне Делян Пеевски за министър-председател, Лорер сподели:

„ Движение за права и свободи е една систематична, мъдра партия. Нейните членове ще решат кой ще е ръководител на тази партия. България не е остров, България е част от една интернационална общественост, където законът е над всички. Принципната ни позиция е доста ясна България не може да има министър председател, който е обект на интернационалните наказания “, акцентира той.

Коментирайки държанието на Делян Пеевски, Лорер означи, че позициите на водачите на партиите се трансформират. „ При Пеевски виждаме, че неговите позиции се трансформират за положително. Той стана представител на европейските полезности. Пеевски не е представител на болшинството, само че се възползва от медийното внимание, с цел да приказва по всички медии “, съобщи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР