Бюджет 2023 г. е бил приет минути преди 06:00 часа

...
Бюджет 2023 г. е бил приет минути преди 06:00 часа
Коментари Харесай

След 21 часа заседание: Депутатите приеха Бюджет 2023 г.

Бюджет 2023 година е бил признат минути преди 06:00 часа тази заран по време на съвещание, траяло към 21 часа, предава „ NOVA “.

Предвижда се от септември чиновниците във компании с над 100 души наложително да получават възнагражденията си по банков път . Народните представители задължиха банковите институции да не постановат такси за изтегляне от сметките, когато се употребява банкомата на финансовата институция, издала картата. Няма да има такси за изтегляне на пенсии, стипендии и помощи.

Ангажиментите, които бяха поети за растеж на възнагражденията в бюджетната сфера , също откриха място в дефинитивно гласуваните текстове. Допълнителните разноски за това са към 400 милиона лв., като парите ще дойдат най-вече от финансовите разноски на другите ведомства, с цел да не се отвори по-голяма дупка в бюджета.

Минстерството на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност ” ще получат в допълнение 157 милиона лв. , Правосъдие 11.5 млн. лв. , Отбрана 75 милиона лв. , за „ Спешната помощ “ 30 милиона и 25 милиона за приходните организации . Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните , по тази причина са отделени 25 млн. лв..

Ще има и покачване на акцизите за електронните и бездимните цигари на 2 стъпки – веднъж от август и веднъж от януари.

Депутатите са заложили също по този начин да бъдат отделени 7,8 млн. лв. в допълнение за погашение на еднократна помощ за родителите на възпитаници в пети клас от 300 лв. .

Веднага след приемането на бюджета, финансовият министър Асен Василев благодари на депутатите и разяснява пред публицисти, че признатият бюджет е в в началото заложените рамки и е удовлетворен от него, предава „ Българска национална телевизия “. Василев също по този начин посочи, че в бюджета има задоволително буфери, тъй че да бъде обрана разликата в растежа плануван от Българска народна банка на 1%, откакто бюджета е направен при 1,8 на 100.

Днешното съвещание на Народното събрание ще стартира в 13:00 часа .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР