Бюджет 2022 ще доведе до реално намаляване на доходите на

...
Бюджет 2022 ще доведе до реално намаляване на доходите на
Коментари Харесай

Защо по-умните режат парите за БАН, недоумява Красимир Вълчев

Бюджет 2022 ще докара до действително понижаване на приходите на научните служащи. Това сподели на брифинг в коридорите на Народното събрание някогашният министър на образованието и сегашен народен представител от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Припомняме, че по-рано през днешния ден от управлението на Българска академия на науките дефинираха бюджета, провиснал на институцията като " нездравословен ", " дискриминационен " и " дянковски ", визирайки рестриктивните политики по времето на Симеон Дянков, някогашен финансов министър в кабинета " Борисов 1 ".

" През годините сме имали доста диалози с Българска академия на науките, търсили сме формулата, по която, от една страна, да финансираме по-добре академията, а от друга да увеличим публичната значителност на техните резултати. Смея да настоявам, че в последните години я намерихме ", сподели Вълчев.
 Бюджет 2022 по дянковски без Дянков взривява Българска академия на науките
Бюджет 2022 по дянковски без Дянков взривява Българска академия на науките

Бюджет 2022 ще направи осъществяването на нашите отговорности към обществото и страна невъзможни

69%. Толкова е нарастването на дотацията на Българска академия на науките през последните 4 години, регистрира като триумф някогашният началник на МОН. " При 8-9% кумулативна инфлация за тези 4 години. Тоест действително нарастването е 60%. Сега пристигнаха " по-умни ", " по-знаещи ", " по-почтени " ръководещи и редно беше да усилят с още повече дотацията. Само че ние сме към този момент с минус 10%.

" При тази обстановка на понижаване на приходите ние за първи път ще имаме действително намаление на приходите в редица сфери. Подкрепяме изцяло настояванията на Българска академия на науките, които даже не са за толкоз доста средства, поддържаме и настояванията на висшите учебни заведения. Липсва политика в бюджета за 2022 за държавните висши учебни заведения, липсва политика за повишение на минималните работни заплати ", сериозен бе още Вълчев.
 Българска академия на науките плаши с митинг поради отделеното им в Бюджет 2022
Българска академия на науките плаши с митинг поради отделеното им в Бюджет 2022

Минималната заплата на помощник в Българска академия на науките през 2021 година е 946 лв
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР