Бюджет 2022 е инвестиционен. Това заяви в студиото на Панорама

...
Бюджет 2022 е инвестиционен. Това заяви в студиото на Панорама
Коментари Харесай

Няма как да сме богата държава с ниски заплати, категоричен е Василев

Бюджет 2022 е капиталов. Това съобщи в студиото на " Панорама " Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите. Той изясни, че има три вида основни вложения - в капитал, в човешки капитал и в институции.

Ние удвояваме финансовите вложения - те стават 5,8% от Брутният вътрешен продукт, вършим вложения в човешки капитал - опазване на здравето, просвета, спорт и вършим институционална смяна за промени в обществения бранш, където да навлезе дигитализацията. И несъмнено, се поддържа се обществената база, изясни Асен Василев. Дефицитът е 4,1% с коронавирус ограниченията, сподели финансовият министър.

Капиталовите вложения са 5,8%, тъй че ние плащаме пенсии, разноски, влагаме в обучение, просвета, спорт, институции, добави той.

България е вързана към еврото, ние не вършим лична парична политика. Ако не създадем тези спомагателни финансови разноски, инфлацията ще изяде всичко. Така че, това е изпреварващо, изясни Василев.

Със сметките за февруари, всички общини, както и всички небитови консуматори, ще получат обезщетения, увери Василев по въпроса за високите цени на тока.

На въпроса за какво обиди работодателите, които държат на минималната работна заплата, Василев съобщи:

" Истината е, че няма по какъв начин ние да станем богата страна, в случай че споделяме, че нашето конкурентно преимущество са ниските приходи и заплати. Точно по тази причина вършим тези вложения. Нашето преимущество би трябвало да е квалифицирана работна ръка, осъвременена инфраструктура... това е, което ще ни направи богати, а не ниската работна заплата. "

По тематиката за промяната на управлението на " Булгаргаз ", вицепремиерът разяснява: " Търсим решение на това, че България не употребява азерски газ, който сега е три пъти по-евтин от газа, който употребяваме от " Газпром ". Това е решението, което търсим. Опитахме с настоящото управление на " Булгаргаз ", то извади вода от девет кладенеца да ни изясни за какво такова решение не е допустимо и че няма смисъл изобщо дори да се опитва. "

" Какви медиатори? Как могат да бъдат върнати медиатори по контракти, в които " Булгаргаз " има непосредствено съглашение с азерската компания и с " Газпром ", добави Василев по отношение на рецензиите на президента Радев за уволненията в " Булгаргаз ".

Финансовият министър разяснява и анулирания от съда български лист по закона " Магнитски ". " Когато беше признат законът " Магнитски ", имаше голяма заплаха за българската стопанска система. Правителството даде директива на държавните предприятия да не се " заразят " от работа с тези хора ", изясни той. " Със сигурност ще апелираме, до момента в който влезе законовата рамка ", добави Асен Василев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР