Бюджет 2022 е инвестиционен и има три типа ключови инвестиции

...
Бюджет 2022 е инвестиционен и има три типа ключови инвестиции
Коментари Харесай

Василев: Инфлацията ще изяде всичко, ако не направим допълнителни капиталови разходи |

Бюджет 2022 е капиталов и има три вида основни вложения - в капитал, в човешки капитал и в институции, заяви пред Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

" Ние удвояваме финансовите вложения - те стават 5,8% от Брутният вътрешен продукт, вършим вложения в човешки капитал - опазване на здравето, просвета, спорт, и вършим институционална смяна за промени в обществения бранш, където да навлезе дигитализацията. И, несъмнено, поддържа се обществената база ", обясни Василев.

Какъв е бюджет 2022? 

Дефицитът е 4,1% с Коронавирус ограниченията. Капиталовите вложения са 5,8%, тъй че ние плащаме пенсии, разноски, влагаме в обучение, просвета, спорт, институции, добави той.

По думите на Василев в случай че не се създадат тези спомагателни финансови разноски, защото България е вързана към еврото и нямаме лична парична политика, инфлацията ще изяде всичко.  

Финансовият министър увери, че всички общини, както и всички небитови консуматори, ще получат обезщетения със сметките за февруари.

Защо работодателите са наскърбиха?

Истината е, че няма по какъв начин ние да станем богата страна, в случай че споделяме, че нашето конкурентно преимущество са ниските приходи и заплати. Точно по тази причина вършим тези вложения. Нашето преимущество би трябвало да е квалифицирана работна ръка, осъвременена инфраструктура... това е, което ще ни направи богати, а не ниската работна заплата, разяснява Василев.

Смяната на управлението на " Булгаргаз "

Търсим решение на това, че България не употребява азерски газ, който сега е три пъти по-евтин от газа, който употребяваме от " Газпром ". Това е решението, което търсим. Опитахме с настоящото управление на " Булгаргаз ", то извади вода от девет кладенеца да ни изясни за какво такова решение не е допустимо, и че няма смисъл изобщо дори да се опитва. Какви медиатори? Как могат да бъдат върнати медиатори по контракти, в които " Булгаргаз " има непосредствено съглашение с азерската компания и с " Газпром ", разяснява Василев по отношение на рецензиите на президента Радев за уволненията в " Булгаргаз ".

Отменения от съда лист по закона " Магнитски "

" Когато беше признат законът " Магнитски ", имаше голяма заплаха за българската стопанска система. Правителството даде директива на държавните предприятия да не се " заразят " от работа с тези хора ", изясни Асен Василев.

Със сигурност ще апелираме, до момента в който влезе законовата рамка, каза той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР