Бюджет 2021 година влиза в сила от днес 1 януари.

...
Бюджет 2021 година влиза в сила от днес 1 януари.
Коментари Харесай

Бюджет 2021 влиза в сила с повече пари за здравеопазване и образование

Бюджет 2021 година влиза в действие от през днешния ден 1 януари. В него е заложен недостиг от 4 милиарда и 900 милиона лв., по-голямата част от които са свързани с преодоляването на рецесията с COVID-19.

„ Антипандемичният” бюджет, както го дефинира финансовият министър Кирил Ананиев  Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на опазването на здравето в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, залага по-големи доходи и разноски по отношение на предходните години при предстоящ растеж на стопанската система от 2,5%.

Въпреки това харчовете от хазната, свързани главно със обществени заплащания и някои от ограниченията за поддръжка на бизнеса, ще бъдат по-големи от постъпленията. Те от своя страна „ страдат” поради по-ниските Данък добавена стойност ставки, гласувани предходната година, за редица браншове – главно в ресторантьорстото, само че и при бебешките пелени и храни, както и за книгите. Това също е анти-Covid мярка.

Повече пари са планувани за опазване на здравето и обучение, като общото салдо се чака да бъде на минус от 3,9 на 100.

Те би трябвало да бъдат покрити с дългово финансиране, както и падежиращите през годината излъчвания. Миналата година страната ни излезе на външните пазари и набра близо 5 милиарда лв. при доста преференциални условия, които още са във фискалния запас. Максималният нов дълг в края на актуалната година може да бъде 4 милиарда и 500 милиона лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР