„Бюджет 2021 е чисто купуване на гласове преди избори. Това

...
„Бюджет 2021 е чисто купуване на гласове преди избори. Това
Коментари Харесай

Бюджет 2021 е най-лошият правен през последните години

„ Бюджет 2021 е чисто пазаруване на гласове преди избори. Това е най-лошият бюджет юридически през последните години. В него има огромни суми планувани като разноски с неразбираеми резултати. Пенсионната система не би могла да издържи идващите 20 години при изискване, че след 20 години на всеки пенсионер ще се пада по един работещ. Бизнесът страда от липса на свежо финансиране, а банките в изискване на рецесии лимитират кредитирането. Фискалната дисциплинираност липсва. “ Това съобщи ръководителят на Съвета по финанси към Националния съвет на Българска социалистическа партия Орлин Ваташки по време на съвещанието.

По думите му предстоящият растеж на приходите е с към 4 млрд.лв. повече от приходите през 2020 година, а приходите от корпоративен налог са релативно ниски и остават към 6 % от всички доходи. „ В контраст приходите от налози върху приходите, другите типове осигуровки, Данък добавена стойност и други налози се чака да са в посока нагоре, само че не в очакване за развиване на другите сфери на стопанската система. Тяхното прикрито увеличение е посредством разнообразни механизми като акцизи и такси “, изясни той.

„ Очаква се нарастване на минималната работна заплата, само че това сигурно значи и понижение на работни места във време на рецесия. Предвидени са огромни обществени разноски, само че без никакви оферти за промени. Но най-много популисткото и предизборно повишение на пенсии, детски надбавки и изключително нестимулираното повдигане на заплатите на част от администрацията, не може да се смята за политика в обществената област, камо ли антикризисна мярка. Затова Бюджет 2021 не е бюджет на поредна обществена политика “, разяснява Ваташки.

Участниците в съвещанието направиха заключението, че планът за Бюджет 2021-2023 въобще не включва антикризисни ограничения, а планува голословни обществени разноски за администрация, пенсии и надбавки, голям недостиг и основава чувството, че приоритет в съставянето му са само идните избори.

По време на съвещанието на Съвета по околна среда и водите, ръководителят Атанас Костадинов съобщи: „ Болната българска природа е знак на боледуващото от десетилетие българско общество. Лошото положение на околната среда е най-прякото доказателство за неналичието на страна в този бранш.”

По думите му политиката по околна среда би трябвало да стане хоризонтална политика по другите браншове. „ Всичко до момента се е разглеждало от ръководещите самостоятелно – енергетика, климат, земеделие, само че в Европа не е по този начин, свързани са нещата”, акцентира още той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР