Бюджет 2020 прави малки стъпки към решаването на някои от

...
Бюджет 2020 прави малки стъпки към решаването на някои от
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов за бюджета: Все още не се виждат резултатите от всеки похарчен лев

Бюджет 2020 прави дребни стъпки към решаването на някои от проблемите на сфери като образованието и обществените грижи, само че към момента има да се извърви дълъг път до това разноските на страната да са в действителност ефикасни. Това стана ясно от думите на икономиста Лъчезар Богданов в студиото на „ Лице в лице”.

Той акцентира, че надалеч не всички промени и промени се вършат точно в държавния бюджет, а дори е по-скоро противоположното – сериозните нововъведения най-често се залагат в други актове.
Правителството одобри бюджета за 2020 година Предвижда се приходите да порастват
„ Липсва доста ясна опция да оценим против един лев, изхарчен във всяка сфера, какъв резултат е постигнат”, съобщи икономистът.

Богданов беше безапелационен, че, да вземем за пример, във връзка с учителите не би трябвало просто да гледаме нараствания размер на заплатата, когато по-важно е в системата трайно да се привлекат способни младежи и с тяхна помощ децата да реализират резултати. „ За първи път се слагат някакви цели във връзка с просветителните достижения – по-малко отпаднали деца, по-малко ниски оценки”, разяснява специалистът.

По думите му би трябвало да се работи по „ ориентирани политики”, които да вземат решение съответни проблеми на съответни хора – били те с увреждания, живеещи в беднотия или с други усложнения. Лъчезар Богданов уточни, че дълго време обществената политика е била подчинена на това, че „ на всеки се поставя по нещо” и по този начин хора, които нямат работа и живеят на обществена пенсия получават… винетки, от които в действителност няма потребност.

Алтернативата: „ Да имаме разходни политики, които насочват ресурса към активност, която да помогне на индивида да излезе от това затруднено състояние, в което е или, в случай че е дете, да не повтори пътя на родителите си, в случай че те нямат образование”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР