"Бюджет 2020 не излиза извън тригодишната рамка за 2019-2020-2021-ва, която

...
"Бюджет 2020 не излиза извън тригодишната рамка за 2019-2020-2021-ва, която
Коментари Харесай

Муравей Радев съзря нещо невиждано досега в бюджет 2020

"Бюджет 2020 не излиза отвън тригодишната рамка за 2019-2020-2021-ва, която беше направена преди две години. Не са направени кой знае какви промени. Да, има повече пари за някои браншове, само че няма концептуално някаква разлика ". Това сподели пред БНР икономистът Румен Гълъбинов - консултант към Стратегическия съвет на президента.

По думите му увеличението на приходите би трябвало да продължи. Минималната работна заплата в България продължава да е най-ниска в целия Европейски Съюз.

"Доходите в България би трябвало да се усилят доста повече, с цел да можем да настигаме другите страни ", изрично съобщи Гълъбинов в предаването "12+3 " по "Хоризонт ".

Според някогашния финансов министър Муравей Радев Бюджет 2020 е много самоуверен. Има нещо доста значимо в него, което до момента не съм го виждал - това, че е уравновесен, т.е. колкото са приходите - толкоз са и разноските. Няма да има недостиг ".

Той изясни, че това нещо се е получавало в предходни години, само че по доклад - в края на бюджетната година, а в този момент за пръв път в Закона за бюджета се залага нулев недостиг.

"Това е извънредно значимо, изключително на фона на задаващия се международен стопански спад. Това е сериозна антикризисна мярка, в случай че се утежни външната конюнктура, а тя ще пристигна и в България ", разяснява Радев.
Той посочи като позитивно в бюджета това, че не се усилва данъчната тежест - тя остава една от най-ниските в Европейски Съюз и съгласно него би трябвало да остане такава.

"Липсват огромни структурни промени в бюджетната система. Основният недостатък си остава - финансирането на системите се прави на исторически реализирани параметри. Т.е. тази години си похарчил толкоз, следващата година - ето ти повече. Няма условия за успеваемост - както на парите, които си похарчил, по този начин и на тези, които ще ти дадат ", уточни някогашният финансов министър и дефинира казусът като систематичен, който е мъчно реализуем, само че дърпа страната надолу и би трябвало да се промени.

Радев изясни, че приоритет в бюджета е нарастването на работните заплати и той е позитивен.
"Заплатите са част от творби артикул - има артикул - има заплати.

По-голям артикул - по-големи заплати. Не може продуктът да пораства с 3-4 %, а заплатите да порастват дълги години с 10%. Идва миг, когато заплатите стават по размер колкото продукта, и тогава злополуката е неизбежна ", безапелационен бе Муравей Радев.

По думите на Радев плануваният стопански напредък от 3,3% е демонстрация на храброст. Той предвижда, че Бюджет 2020 ще бъде изпълнен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР