Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година, заяви

...
Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година, заяви
Коментари Харесай

Караниколов: Към момента не можем да говорим за криза

Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година, съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов пред БНР.
„ Чисто икономическите индикатори за тази година ни дават успокоение, че бюджетът ще е осъществим и за идната година. Една промяна не може да се случи с едни пари и с един бюджет. Когато приказваме за промени, би трябвало ясно да си отговорим на един въпрос – е ли единствено страната и държавните институции тези, които би трябвало да желаят промени. Когато стартираме избрани промени в браншове, доста постоянно част от обществото не е според с тези промени “, сподели Караниколов.
„ Считам, че в бюджета има промени, има завишение и в приходната, и в разходната част, а и съм сигурен, че ние сме подготвени да посрещнем това закъснение в стопанската система, което се следи в последните няколко месеца “, продължи министърът.
Към момента не можем да приказваме за рецесия, безапелационен е Емил Караниколов. По думите му България може да отговори на всевъзможни забавяния в стопанската система. Наистина имаме уравновесен, само че работещ бюджет, добави изрично той.
Кризата няма да тръгне от България, акцентира още икономическият министър. По думите му сега несигурността и забавянето идва в огромна степен от геополитическите връзки сред световните сили, както и от Brexit.
„ Икономическите индикатори на България се завишиха в последните няколко месеца, българската стопанска система работи устойчиво, само че ние сме част от нещо огромно. При рецесия главното нещо, което първо ще видим, което сега в България не се случва, е да стартират съкращения, т.е. хората да излязат от работа и да се възползват от обществените процедури. Тук имаме буфер. Другото, което страната би трябвало да обезпечи, с цел да налее свежи пари в стопанската система, е примерно пари за инфраструктурни планове “, разяснява Емил Караниколов.
Според него с тези механизми страната и бизнесът добре са си научили урока от рецесията през 2008-2013 година
Емил Караниколов означи, че моторът на българската стопанска система е вътрешното ползване. В страната има браншове, които потеглят напред – да вземем за пример IT-секторът, автомобилният бранш, металургията, регистрира той и акцентира:
„ Износът на България има рекордни параметри. Българските артикули и услуги, с изключение на с качество, печелят към този момент и с конкурентни цени “.
Министърът сподели също, че държавните сдружения към икономическото министерство се държат извънредно добре.
„ Нашите сдружения са на облага. Работихме единствено на ишлеме. В момента се вижда, че България от ден на ден стартира да развива повече артикули, да прави повече неща и по тази причина имаме толкоз добър експорт “. Доходите се усилват, съобщи Емил Караниколов.
А за приватизацията в страната той изрече мнение, че всички неточности, които сме можели да допуснем, сме ги позволили.
Трябва да оставим „ Фолксваген “ да реши къде ще влага в цех, счита министърът. Според него решението им не би трябвало да е политическо, а чисто на икономическа основа.
По думите му се водят доста диалози за вложения. Според него България има този капацитет:
„ Разговорите ни с „ Volkswagen “ отвориха очите на всички други, че България е на картата “.
По думите му сега се приготвя законодателство за индустриалните зони. Според него за вложителите ще стане още по-атрактивно присъединяване в индустриални зони. Той акцентира обаче, че тези зони не са единствено за непознати вложители и се обърна към българския бизнес да се запознае със Закона за поощряване на вложенията.
" В понеделник ще пуснем Закона за горивата към Министерския съвет ", означи Караниколов. По думите му занапред предстоят публични разисквания и прикани страните да мислят стратегически за бъдещето, а не за съответни проблеми.
По отношение на връзката обучение – бизнес, съгласно Караниколов бизнесът, работещ в България, не чака страната. Той влага в просветителни центрове, дуално образование:
„ Много значимо е, че осигуряваме повече пари за обучение. Повечето пари в един бранш, схваща, се не взема решение казусът. Но дано погледнем основата – възнагражденията на учителите. Няма по какъв начин в случай че нямаме конкуренция там, при хората, които ще учат нашите деца – в случай че те нямат предпочитание и не са стимулирани да работят, това е първата и съществена стъпка. Учителите би трябвало да са спокойни и да могат да живеят естествен живот “.
Работим по осъществяване на управническата стратегия, сподели в умозаключение министър Караниколов, който е от квотата на партия „ Атака “.
„ Няма напрежение. В кабинета с всички сътрудници се работи извънредно добре “, уточни той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР